Urmează: 18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul ”Chen Yunjie – Scriabin”- CD review, 2 noiembrie 2019

Chen Yunjie este un pianist de origine chineză, format în Statele Unite ale Americii care se declară fascinat de muzica lui Alexandr Scriabin. Este printre foarte puținii pianiști care au interpretat în recital, toate cele zece Sonate semnate de autorul rus. S-a întâmplat acest lucru chiar în 27 aprilie 2015, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui Scriabin, iar recitalul a avut loc în sala de concerte din Orașul Interzis în Beijing. Vă semnalez în acest sens un album apărut în 21 iunie 2019 sub sigla Accentus Music din Leipzig - album ce reține patru dintre Sonatele lui Scriabin, nr.1,5,6 și 8, interpretate de Chen Yunjie într-un concert care a avut loc în Lituania în luna martie 2019. Nu trebuie să spun faptul că redarea muzicii live are virtuțile unui material lucrat în studio - este fără cusur, concentrarea artistului se simte la cotele cele mai înalte, după cum apare și pasiunea sa pentru această lume sonoră - stranie, învolburată, halucinantă, în căutarea propriei identități.

Chen Yunjie pare a se identifica cu spiritul muzicii, o interpretează creând imagini, la fel cum Scriabin scria în partitura Sonatei nr.6, "Visul prinde formă". Începem audiția noastră cu Sonata nr.1 op.6 în fa minor, păstrând forma tradițională - o muzică scrisă la vârsta de 20 de ani, după ce Scriabin își rănise mâna dreaptă în urma studiului intens. Cariera sa de pianist era pusă sub semnul îndoielii, dar tocmai se năștea compozitorul.

Cea mai romantică dintre Sonatele sale, acest fa minor (rețineți ultima parte cu indicația Funebre - absolut tulburătoare), "o sonată impregnată de o tristețe particulară care nu-i aparține decât lui Scriabin", susține Chen Yunjie într-un interviu. "Muzica sa nu este deprimantă, este mai mult sobră cu un extraordinar sentiment de nostalgie și totuși simțim în ce măsură spiritul său este fără încetare în căutarea luminii. Scriabin ține capul sus - melancolic dar niciodată abătut". Este imaginea pe care ne-o propune Chen Yunjie în Sonata nr.1 în fa minor de Alexandr Scriabin.

Urmează în scenariul propus de Chen Yunjie, în prezent profesor la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, Sonata nr.8 op.66 într-o singură parte, Sonata sa favorită, o muzică dificilă la nivel tehnic, greu de memorat. La începutul acestei Sonate apar nu mai puțin de 6 voci simultane, Chen Yunjie remarcând cât de pasionantă este în acest caz, vocalizarea, fiecare voce având o semnificație particulară. "Pentru mine această sonată pare a capta imagini, senzații, himere care apar și în visele mele și chiar atunci când mă trezesc. Este greu să descriu fascinația și satisfacția pe care o am de câte ori cânt această sonată. Am sentimentul pentru o clipă că tot ceea ce am căutat vreodată se află aici."

Desigur pianistul nu vine pe un teren vid. Au cântat această Sonată și au fost admirați pentru viziunile pe care l-au creat, Vladimir Sofronitzky, Vladimir Askenazy sau Marc André Hamelin, greu de egalat în ceea ce privește imagistica propusă. Dar vorbim despre o nouă generație, și mai ales despre această deschidere uluitoare pe care artiștii asiatici o manifestă față de repertoriul clasic european.

Chen Yunjie a câștigat premiului I la Concursul Internațional de Pian din China în 1994, la doar 12 ani. Talentul său ieșit din comun l-a recomandat ulterior pentru studii în Statele Unite ale Americii. El a absolvit trei instituții prestigioase - Manhanttan School of Music, Juilliard School și Institutul Muzical din Cleveland. Dar s-a întors în China și formează în prezent noi generații de pianiști pe care îi vom vedea în marile competiții de profil. In 2011 a devenit cel mai tânăr profesor din istoria Conservatorului din Beijing. Desigur are și o bogată și susținută carieră concertistică în Sydney, Statele Unite ale Americii, Coreea și în Europa. Această nouă apariție discografică îl impune o dată în plus în atenția melomanilor de pretutindeni. Discursul său este cizelat în cele mai mici detalii, deși i se reproșează o eventuală uniformitate de culori în redarea acestor Sonate atât de diverse ca structură și limbaj. Evidentă este însă implicarea cu care Chen Yunjie vine către această tematică, deloc accesibilă.

Albumul "Chen Yunjie - Scriabin", o apariție din 21 iunie 2019 face parte dintr-un parteneriat al casei de discuri Accentus Music din Leipzig cu Academia Franța - China lansat în 2018 pentru a construi noi punți culturale între Europa și China. Este inclus și acest material în proiectul Discurile anului 2019 la Radio România Muzical.

Marina Nedelcu