Apoi: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Cvartetul Belcea: Janáèek - Ligeti - CD Review, 26 octombrie 2019

"Mi-am imaginat o sărmană femeie, tulburată, distrusă, ca cea descrisă de Tolstoi în nuvela sa Sonata Kreutzer"- sunt cuvintele lui Leoč Janáèek legate de primul său Cvartet de coarde intitulat chiar "Sonata Kreutzer". Este prima lucrare din cuprinsul celui mai recent album lansat de Cvartetul de coarde Belcea în 26 aprilie 2019, sub sigla Alpha. Desigur urmărim cu tot interesul fiecare nouă apariție discografică a acestui ansamblu condus de la vioara I de Corina Belcea, o artistă formată la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu și apoi la Royal College of Music din Londra, unde a lucrat cu Felix Andrievsky. Din timpul facultății a apărut Cvartetul Belcea, care acum aniversează 25 de ani de existență și o carieră de o mare anvergură internațională. Dar să ne concentrăm asupra acestui nou album ce cuprinde primele două Cvartete de coarde de Leoč Janáèek și Cvartetul nr. 1 "Metamorfoze nocturne" de György Ligeti.

Trebuie să recunoaștem, nu ascultăm zi de zi Cvartete de Leoč Janáèek, și mai puțin de Ligeti. De aceea, cu atât mai mult albumul propus de Cvartetul Belcea ne atrage, prin reputația și puterea de convingere a celor patru muzicieni către zone mai puțin accesibile ale muzicii secolului XX, deși în cazul lui Janáèek este vorba despre deceniul al 2-lea. Dar muzica sa iese din tiparele vocabularului clasic, este aidoma unui flux continuu de idei, o dezvoltare continuă, o narațiune care se hrănește din motive ritmice repetate obsesiv până în momentul în care se ajunge la o intensitate fără precedent a discursului muzical.

Despre această concentrare a expresiei vorbește și violonista Corina Belcea în prezentarea Cvartetului de coarde nr.1 de Leoč Janáèek: "O lucrare minunată, care merge către extremele absolute deopotrivă emoțional și ca tehnică pentru un cvartet de coarde. Sonoritățile cvartetului mai ales în punctele culminante cred că merg mult dincolo de ce ne putem imagina în acest sens, are o dimensiune simfonică". Nu uităm sursa de inspirație, nuvela lui Tolstoi în care eroina acompaniază la pian un violonist în Sonata "Kreutzer" de Beethoven, trezind gelozia soțului ei, care în final o ucide.

Cvartetul Belcea este implacabil în redarea narațiunii acestei partituri, smulge muzicii tot potențialul dramatic prin declarații răspicate, acid formulate cu o intonație impecabilă și o implicare feroce. Vorbesc despre patos, despre modul în care cei patru radiază durerea dar și momentele de o certă frumusețe pe care sper că le veți descoperi ascultând acest cvartet.

Un material primit frumos de critica de specialitate: "Interpretările Cvartetului Belcea sunt curajoase, rustice, au un caracter brut, necruțător împingând tempo-urile și rubato-urile către extreme. Este palpitant și în egală măsură straniu", scrie Rebecca Franks în "BBC Music Magazine". Și "The Strad" comentează:" sunt interpretări neliniștite și captivante care deopotrivă surprind și încântă. "

Trebuie să spun faptul că aceasta este cea de-a doua versiune a acestor Cvartete pe care o realizează Cvartetul Belcea în formula: Corina Belcea - vioara I, Axel Schacher - vioara a II-a, Krzysztof Chorzelski - violă și Antoine Lederlin - violoncel. Ei vin cu o îndelungă experiență dobândită pe scenele de concert și în studiourile de înregistrări. Amintesc extrem de reușita integrală a Cvartetelor beethoveniene, pe care acum o reiau într-o nouă serie de concerte, sau integrala Bartok care a trezit admirația tuturor. Și cel de-al doilea Cvartet intitulat "Scrisori intime" păstrează aceeași anvergură. A fost inspirat de corespondența pe care Janáèek a avut-o cu Kamila Stösslová, muza sa cu 38 de ani mai tânără…

Sentimente profunde, născute dintr-o iubire platonică. Într-una dintre aceste scrisori apare și mărturisirea faptului că acest cvartet este prima sa compoziție născută direct din experimentarea acestor sentimente. Descoperim aceeași energie și transparență în redarea textului musical, scrisori intime interpretate cu o intensă pasiune, cu arderi și ardori născute din disperarea unei iubiri imposibile, conturate potrivit accentelor moderniste ale secolului XX, uneori cu asprimi greu de înțeles, poate, dar cu totul tranșant.

Albumul se încheie cu Cvartetul nr.1 "Metamorfoze nocturne" de György Ligeti, după anumiți cronicari, înregistrare fără egal ca valoare, fapt ce o plasează în vârful ierarhiei versiunilor existente. O veți asculta însă cu o altă ocazie. Rețineți acest album "Cvartetul Belcea - Janacek - Ligeti", de o modernitate pe care ar trebui să o asimilăm, album inclus în Proiectul Discurile anului 2019 la Radio România Muzical.

Marina Nedelcu