Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Daniil Trifonov – albumul 'Destination Rachmaninov. Arrival'

Un album lansat pe 11 octombrie 2019, semnat de pianistul Daniil Trifonov și Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Yannick Nezet Seguin: al doilea și ultimul episod al integralei Rahmaninov - Rahmaninov Arrival. Pe acest disc: Concertele numerele 1 și 3 de Serghei Rahmaninov, alături de două piese pentru pian solo tot de Rahmaninov, în transcripția lui Daniil Trifonov.

A fost cu adevărat o călătorie inițiatică, și pentru pianist și auditori: această incursiune în integrala concertelor pentru pian și orchestră de Rahmaninov, pornită în 12 octombrie 2018, cu lansarea discului care cuprindea concertele nr. 2 și 4, și finalizată în 2019 cu acest nou album, pe care regăsim Concertul nr. 1 într-o versiune de studio și Concertul nr. 3 într-o înregistrare dintr-un concert live.

Pentru Daniil Trifonov a fost și o călătorie spirituală, într-o lume a Rusiei începutul de secol XX, cu toate frământările sale, dar și cu specificul ei de neînlocuit, pe care-l descoperim plenar în prima lucrare de pe acest disc: Clopotele - prima parte din Simfonia corala op. 35 cu același nume de Rahmaninov, în transcripția realizată chiar de Daniil Trifonov. Clopotele sunt, ca pentru toate popoarele de rit ortodox, un simbol al spiritualității, lucru subliniat de pianistul rus Daniil Trifonov în bookletul acestui CD.

Rahmaninov însuși mărturisea că dintre toate concertele sale pentru pian, preferatul său rămâne cel cu nr. 1; sigur este o latură sentimentală implicată: concertul a fost scris în anul 1891, când Rahmaninov avea 18 ani și încă nu trăise tragedia prăbușirii Rusiei țariste și a exilului din fața noii conduceri sovietice. În 1917, Rahmaninov a revenit asupra partiturii Concertului nr. 1, însă revizuirile nu au afectat caracterul muzicii, care păstrează impetuozitatea unei tinereți pe care nu mai regăsim în alte dintre lucrările sale concertante.

Iar Trifonov știe să pună strălucit în lumină acest caracter luminos și impetuos al muzicii din Concertul nr. 1 de Serghei Rahmaninov - în 2016, când a înregistrat acest concert, Trifonov însuși avea 25 ani, și rezona perfect cu această partitură. Alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, dirijor Yannick Nezet Seguin, Trifonov ne propune o versiune vibrantă și de o uimitoare virtuozitate, mai ales în partea a III-a.

Rachmaninov - Arrival - o călătorie printre concertele lui Rahmaninov, dar și o incursiune în biografia lui Rahmaninov. Dacă primul concert ni-l evocă pe tânărul Rahmaninov, în 1891, în 1912, Rahmaninov trăise deja alte experiențe. Sentimentul destrămării unei lumi - cea a nobilimii aristocratice ruse din care făcea parte, transpare din celebra lui Vocaliză op. 34 nr.14, cu sensibilitate deosebită transpusă pentru pian de Daniil Trifonov.

Am ajuns în fața ultimului concert, cel mai așteptat, din punctul meu de vedere - Concertul nr. 3 op.30 în re minor, compus în 1909. Așa cum remarcă și Daniil Trifonov, acesta este unul dintre cele mai complexe și dificile din întreaga literatură concertantă pentru pian, nu doar din creația lui Rahmaninov. Concertul reunește simboluri culturale ruse, prin melodica lui, cu aspecte de scriitură pianistică de o virtuozitate ieșită din comun. Mai mult decât atât, aș spune că întregul concert are o poezie specială, alternând momentele lirice și cele pline de impetuozitate, specifice spiritului rus, pe care Daniil Trifonov îl înțelege atât de bine. Cred că interpretarea lui Daniil Trifonov pentru acest concert - cântat impecabil live - ne demonstrează încă o dată cât este de important bagajul cultural al unui muzician: pentru că aici nu avem doar o tehnică strălucitoare, un ethos estetic perfect pus în lumină, ci ceva în plus, acest spirit pe deplin înțeles al sufletului rus, un popor care i-a dat pe Ceaikovski, Rahmaninov, Tolstoi, dar și pe Stalin.

O magistrală interpretare înregistrată dintr-un concert live al anului 2018 semnată de pianistul Daniil Trifonov și Orchestra Simfonică din Philadelphia, dirijor Yannick Nezet Seguin pentru Concertul nr. 3 op. 30 în re minor de Serghei Rahmaninov; o magistrală interpretare care nu ar fi fost posibilă fără evoluția impecabilă a Orchestrei Simfonice din Philadelphia, condusă de acest minunat Yannick Nezet Seguin. Orchestra Simfonică din Philadelphia este cea alături de care Rahmaninov însuși a cântat de multe ori și păstrează parcă, în ADN-ul ei, amintirea acestor colaborări.

Albumul Rachmaninov - Arrival poate fi ascultat în premieră la Radio România Muzical luni, 21 octombrie, ora 19.00.

Cristina Comandașu