Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Manfred Honeck - Simfonia a IX-a de Anton Bruckner

Un album lansat pe 23 august, din seria Fresh propusă de Orchestra Simfonică din Pittsburgh dirijată de Manfred Honeck - acea serie deja nominalizată de mai multe ori la premiile Grammy pentru calitatea tehnică și artistică, și cu două premii Grammy obținute în 2018 pentru discul cuprinzând Simfonia a V-a de Șostakovici.

De data aceasta, avem în față Simfonia a IX-a de Anton Bruckner, ultima lucrare simfonică a compozitorului austriac, rămasă nefinalizată - Bruckner nu a mai scris partea a IV-a a acestei lucrări. Ceea ce veți asculta sunt captări din concerte live susținute între 23 și 25 februarie 2018 la Heinz Hall din Pittsburgh. Iar bookletul CD-ului cuprinde, ca de fiecare dată în cazul lui Manfred Honeck, o analiză foarte minuțioasă a lucrării, a contextului istoric, și a viziunii dirijorului asupra opusului interpretat.

Multe dintre variantele oferite de Manfred Honeck pot fi considerate adevărate modele pentru interpretarea lucrărilor abordate - este cazul și pentru Simfonia a IX-a de Bruckner, o lucrare cu o semnificație specială și cu o tensiune pe care Honeck știe să o pună magistral în lumină.

Pentru că Simfonia a IX-a este o meditație filosofică a unui credincios în fața morții; mai ales în monumentala parte a treia, pe care Honeck o vede construită pe tiparul liturghiei tradiționale catolice. Bruckner era un om profund credincios și, cu siguranță, și Manfred Honeck este, sau, cel puțin, aceasta este declarația pe care mi-a făcut-o într-un interviu pe care l-am realizat cu Honeck la Dresda în 2012. Acest suflu al credinței se transferă în interpretarea acestei lucrări: nu am mai ascultat în alte interpretări acele arcuri de tensiune construite cu acest sens, cu muzica transportându-l, parcă, pe auditor în altă lume, devenind cu adevărat un act de transcendență.

Audiția acestei înregistrări presupune o stare aparte: solicită concentrare, liniște, o stare de meditație, poate, un lux, de fapt, în vremurile agitate și atât de fragmentate pe care le trăim.

Însă este o investiție în noi înșine - o oră de muzică despre sensul unei existențe trecătoare, ce-și poate găsi împlinirea într-o lume pe care doar putem să o visăm.

În orice caz, o reușită excepțională: dacă ar fi să alegeți o singură interpretare a Simfoniei a IX-a de Anton Bruckner, e suficient să fie aceasta - Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck.

Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 14 octombrie, de la ora 19.00. 

Cristina Comandașu