Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Sound of silence - albumul vindecării unui artist - Free, 29 septembrie 2019

Numit de The Sunday Times "cel mai valoros chitarist al momentului" Miloč Karadaglic a lansat pe 13 septembrie anul acesta un nou album, intitulat Sound Of Silence. A fost așteptat cu mult interes, mai ales după succesul primelor 4 albume ale chitaristul muntenegrean, primite cu superlative ca "erou al chitarei clasice"după cu l-a declarat BBC Music Magazine. Blackbird, discul cu melodiile clasice ale legendarei formații The Beatles a fost cel mai răsfățat de critici și de public. Din păcate, după acest moment Karadaglic a fost greu încercat de o accidentare la mână cu consecințe neașteptate, fapt care l-a forțat să își întrerupă brusc activitatea. A fost un punct critic al carierei sale care însă, l-a inspirat pentru Sound Of Silence.

Miloč Karadaglici explică: "Nu era vorba doar de mâna mea... fizic suferisem o arsură destul de gravădar mă recuperasem. Problema era psihică, iar cauza a fost suprasolicitarea. Prea multe concerte, prea multe zile petrecute pe drum spre diverse destinații, prea multe ore petrecute în studio."

Sound Of Silence este reflecția personală după cum dezvăluie Miloč Karadaglic, concluzia acelei perioade critice din viața sa. Ca dovadă, albumul include piese pentru chitară clasică pe care a început să le cânte în timpul recuperării, precum și melodii diverse pe care le-a ascultat când a trebuit să se odihnească și sa se elibereze psihic. Astfel se explică alăturarea unor melodii precum "Sour Times", de la Portishead "Street Spirit" a formației Radiohead și "Famous Raincoat Blue" semnată de Leonard Cohen,cu lucrări pentru chitară clasică semnate de Maximo Pujol, Manuel de Falla sau Francisco Tarrega între alții. SaxofonistJess Gillam se alătură lui Miloč Karadaglic, pentru două înregistrări pline de melancolie. De asemenea chitaristul a apelat la doi dintre colaboratorii de pe albumul Blackbird, cântăreața și compozitoarea islandeză Björk și aranjorul Manu Delago pentru varianta celebrei melodii 'Nights in White Satin", lansată de formația Moody Blues.

Albumul a fost lucrat și înregistrat în mai bine de un an și a însemnat o călătorie constantă înapoi spre sănătatea deplină.Karadaglic s-a cufundat în sunetul chitarei sale pe care a îmbogățit-o cu această nouă stare creată de tulburătoarea sa experiență.

După ce am ascultat acest disc am avut impresia unei armonii în tot acest mixaj de genuri. Nu e vreo diferență între melodiile pop sau rock și piesele de chitară clasică. Intim, acesta este atributul întregului disc, iar atuul îl reprezintă fără îndoială aranjamentul unitar și evident interpretarea. Un sunet minunat al chitarei lui Miloč Karadaglic, cum spuneam cu multa sinceritate, un sunet susținut de decorul sonor al ansamblului care îl acompaniază. Cred și sper că v-am stârnit curiozitatea.

Momente de pe acest album veți asculta în prima ediție a emisiunii "Free" de duminică, 29 septembrie, de la 17.30 la Radio România Muzical.

Gabriel Marica