Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Jess Gillam - albumul 'Rise'

Pentru a caracteriza societatea în care trăim, un cuvânt cred că este foarte important: schimbare. Lucrurile se schimbă în jurul nostru cu o viteză nemaipomenită, care uneori chiar ne depășește, și nici în muzica cultă nu este altfel. Lumea este avidă de nou, iar cei care vin cu lucruri inedite, ieșite din comun, se remarcă imediat.

Iată un album care exact prin asta excelează: prin inovația sa, pentru că, gândiți-vă, când ați ascultat ultima dată o saxofonistă cântând muzică clasică? Ei da, există o astfel de muziciană, care de altfel a produs furori, și care nu are decât 20 ani. Numele ei este Jess Gillam și în 26 aprilie 2019 și-a lansat la casa britanică Decca, primul album, intitulat: Rise.

Muzică cultă 100%, dar și muzică de film, piese pop reinterpretate în stil clasic, muzică renascentistă, piese tradiționale pe acest album eclectic, cu sonorități care sună foarte familiar atât pentru cei care cunosc mai multe despre muzica clasică, cât mai ales, pentru cei care apreciază muzica bună, dar nu au avut șansa să cunoască mai bine muzica clasică - acesta este albumul Rise - 14 piese înregistrate de saxofonista Jess Gillam împreună cu BBC Concert Orchestra, dar și cu grupuri camerale alcătuite din muzicieni britanici.

David Bowie sau Kate Bush alături de Benedetto Marcello sau John Dowland - deloc surprinzător într-o lume în care totul se schimbă repede, mai ales gustul publicului; într-o lume în care casele de discuri luptă pentru proiecte care să atragă un public cât mai larg.

Și, în cazul casei Decca, luptă cu folos, cel puțin în cazul albumului Rise, care a trecut imediat după lansare pe locul I în topul vânzărilor de muzică clasică din Marea Britanie.

Nu e un secret pentru nimeni că astfel de proiecte clasice cu accente crossover sunt din ce în ce mai des propuse de marile case de discuri; iar eu cred că atâta timp cât vorbim de muzică bună, într-o interpretare pe măsură, este bine să existe asemenea proiecte. Dacă cineva cumpără un disc pentru că vede numele lui David Bowie pe el, dar mai ascultă tot acolo și John Dowland, eventual cu aceeași

O saxofonistă frumoasă care a bătut record după record - cine este Jess Gillam? O tânără de doar 20 ani, despre care presa germană a scris că este artistul britanic al momentului. În 2016 devenea prima interpretă la saxofon care ajungea vreodată în finala BBC Young Musician; în 2017 a venit prima invitație de a cânta la festivalul BBC Proms, iar în 2018 a fost starul incontestabil al ultimei nopți de la festivalul BBC Proms. Din aprilie 2019 este realizatoarea unei emisiuni la BBC Radio 3, This Classical life, cea mai tânără prezentatoare din istoria BBC Radio 3. A pledat public pentru susținerea în continuare a politicilor educaționale pentru tinerii muzicieni, arătând cât de important este să existe programe care să-i sprijine pe cei care aleg să studieze muzica.

Jess Gillam este o interpretă foarte talentată, electrizantă chiar, ceea ce se poate constata atunci când asculți albumul ei, Rise. Poate face să sune saxofonul ca o voce umană, ca un clarinet sau ca un flaut - sensul muzical este ceea ce dictează, alături de evidenta ei sensibilitate și trăire artistică. Într-o lume care deplânge dispariția valorilor clasice, un artist ca Jess Gillam poate să redea speranța că și generația de azi va duce mai departe valorile: poate ambalate într-o altă formă, poate privite din alt unghi. Însă un artist ca Jess Gillam îi poate aduce pe tinerii de 15-20 ani să asculte Dowland sau Marcello, ceea ce nu e deloc puțin lucru.

Albumul "Rise" poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 29 iulie, ora 19.00, în reluare sâmbătă, 3 august, de la ora 23.00. 

Cristina Comandașu