Urmează: 18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Mezzosoprana Elina Garanca - albumul 'Sol y vida' - Music box, 10 iunie 2019

Sol y vida: cel mai nou disc semnat de mezzosoprana letonă Elina Garanca , apărut pe 10 mai 2019, sub auspiciile casei Deutshche Grammophon, cu care cântăreața colaborează din 2007.

Acest nou album cuprinde cântece spaniole și sud-americane, dar și canzonete italiene înregistrate alături de Orchestra Filarmonicii din Gran Canaria, dirijor Karel Mark Chichon, acesta din urmă fiind soțul Elinei Garanca, un dirijor britanic a cărui carieră se leagă de Gibraltar (Chichon este co-fondator al Filarmonicii din Gibraltar), dar și de Spania, mai ales de sudul Spaniei. Din 2017, Karel Mark Chichon este dirijor și director artistic al Filarmonicii din Gran Canaria – o insulă aparținând de Spania, în largul coastelor Africii, lângă Tenerife.

Cuplul Elina Garanca – Karel Mark Chichon locuiesc în Spania, în Andaluzia, de mulți ani; Elina Garanca declara într-un interviu că are sentimentul că s-a născut într-o țară greșită din punct de vedere geografic; că ar fi trebuit să aibă părul și ochii negri ca o spanioloaică, nu părul blond și ochii albaștri, care i-au adus, de altfel, renumele de a fi una dintre cele mai frumoase cântărețe de operă ale momentului.

Iată că după numeroase albume de operă și recital, Elina Garanca propune și un album 100% nonclasic, dedicat unei lumi care-i este foarte apropiată de suflet: Spania și spațiul latino-american. Sol y vida, un perfect album de vară, cu mezzosoprana Elina Garaca.

Elina Garanca are 42 ani și o carieră de invidiat în spate; de-a lungul timpului, vocea ei s-a mai schimbat, așa cum este și firesc. Elina însăși vorbește despre faptul că vocea ei a devenit mai întunecată și mai rotundă, în același timp, mai feminină și voluptuoasă. Între rigorile unei cariere cu numeroase spectacole și înregistrările cu roluri dintre cele mai importante, Elina Garanca și-a găsit acum răgazul pentru a se apleca asupra unui album în care, în mod evident, și-a pus tot sufletul de artist: lumea muzicală a Spaniei, lumea latino, în general, o face să vibreze în mod special. Este ceva deosebit în acest spațiu învecinat Mării Mediterane care face ca sângele să pulseze mai repede, emoțiile să fie mai puternice și muzica însăși mai vibrantă: este ceea ce simțim și când ascultăm canzonetele italiene de pe acest album, care beneficiază de orchestrații somptuoase, mai multe dintre ele semnate chiar de dirijorul Karel Marc Chichon.

Sol y vida – un album de vară, numai potrivit să vă însoțească în viitoarele călătorii estivale în Spania și Italia.


Cristina Comandașu