Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul Mozart cu Trio-ul SSens, Cd review, 1 iunie 2019

Facem cunoștință cu Trio-ul SSens (se citește Essence) care în luna mai a lansat un album Mozart, cel de-al doilea în discografia acestui ansamblu din Norvegia alcătuit din trei muzicieni: violonistul Sølve Sigerland, la violă Henninge Landaas și la violoncel Ellen Margrete Flesjø. Ei sunt binecunoscuți scenelor nordice, fie în calitate de soliști (violonistul în special), fie doi dintre ei ca membri ai Trio-ului Grieg, fie în diverse alte formule alături de Leif Ove Andsnes, Leonidas Kavakos, Kim Kashkashian sau Cvartetul Vogler.

S-au hotărât să cânte împreună din 2014 și au cucerit publicul dar și critica de specialitate prin modul în care se raportează la muzică. "Frumusețea sunetului, dinamica nuanțată, sensibilitatea până la subtilitate a frazării și avântul ritmic au darul de a vrăji" în cazul Trio-ului SSens. Toate aceste aprecieri se confirmă și în cazul acestui foarte recent album Mozart ce cuprinde Divertismentul KV 563 în Mi bemol major, și câteva Preludii (Adagio) și Fugi din clavecinul bine temperat de J.S.Bach, adaptate (ultimele) de Mozart pentru trio de coarde. Despre părțile în Adagio, muzicologia nu poate afirma cu siguranță dacă au fost compuse de Mozart sau de altcineva.

Reținem în primul rând acest Divertisment, de fapt cel mai amplu din întreaga creație mozartiană, alcătuit din șase părți în tempo-uri ce alternează și de o mare muzicalitate. Trio-ul SSens se distinge în această înregistrare printr-o mare claritate a sunetului, o luminozitate cu totul specială, nu doar mozartiană ci poate aparținând nordului, un plus fiind și acustica bisericii în care a fost înregistrat acest Divertisment. Construcția întregii lucrării este admirabilă în unitate și diversitate. Sunt 47 de minute de muzică în armonie deplină, tonul este amiabil, în plus apare senzația unei conversații extrem de plăcute între trei prieteni aflați pe aceeași lungime de undă, deopotrivă spirituali, virtuozi, cunoscători ai fenomenului muzical și animați de o mare pasiune pentru ceea ce fac.

Albumul Wolfgang Amadeus Mozart al Trio-ului norvegian SSens, apărut sub sigla LAWO Classics în 10 mai 2019, este inclus în proiectul Discurile anului 2019 la Radio România Muzical.

Marina Nedelcu