Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Haydn 2032 - Gli Impresari' - CD Review, 13 aprilie 2019

Vă recomand acest album lansat în peisajul discografic în data de 1 martie 2019. Aparține Orchestrei de Cameră din Basel conduse de Giovanni Antonini, liderul faimosului ansamblul "Il Giardino Armonico" din Milano, care propune în acest caz lecturi de factură istorică din repertoriul simfonic clasic vienez. "Haydn 2032- Gli Impresari" face parte dintr-un proiect mult mai amplu demarat în anul 2014 - înregistrarea integralei simfoniilor creatorului austriac până în 2032, când se vor aniversa 300 de ani de la nașterea sa .

Volumul 7 reunește o serie de pagini orchestrale care au în comun faptul că inițial au fost reprezentate ca muzică de teatru pentru seratele prințului Nicolae I Esterhazy și ulterior transformate în simfonii - nr. 65, 67 . Apare însă și o inedită dramă eroică "Thamos, rege al Egiptului", ale cărei coruri și patru antracte instrumentale se presupune că au fost compuse de Mozart. Timpul permite doar audiția celor două Simfonii de Joseph Haydn, interpretate cu instrumente de epocă, în tempo-uri alerte, sonorități viguroase, aspre chiar în câmpul suflătorilor, non-vibrato în compartimentul de coarde, cu o claritate a planurilor sonore și o formă de expresivitate foarte rafinat pusă în pagină.

Redescoperim aceste simfonii într-o notă uneori incisivă, ele fiind reinterpretate cu argumente ce țin de discursul baroc de Giovanni Antonini și Orchestra de Cameră din Basel. Într-un interviu dirijorul italian își explică demersul. El se referă la "cunoașterea și devoalarea multitudinii de gesturi ascunse în muzică. Nu există în muzica lui Haydn ca și în muzica barocă indicații de natură expresivă, acest lucru nu înseamnă că muzica se interpreta pe atunci fără accente, spre exemplu. Exista un cod pentru redarea acestei muzici, foarte clar pentru instrumentiștii epocii care nu era notat în partitură, dar era cunoscut de toată lumea. Acum acest cod trebuie redescoperit, această manieră de interpretare trebuie cunoscută și promovată ca atare, în spiritual celor mai autentice și argumentate istoric versiuni interpretative".

Un album argumentat istoric la nivelul versiunii interpretative - acest " Haydn 2032 - Gli Impresari", referindu-se la epoca în care creatorul austriac colabora cu o serie de impresari din lumea teatrului, un material inclus în proiectul "Discurile anului 2019 la Radio România Muzical".