Urmează: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri
Apoi: 9.54
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Lang Lang - The Piano Book - Music box, 1 aprilie 2019


Un album foarte așteptat: primul nou pe care-l semnează Lang Lang după 3 ani. Sub auspiciile casei Deutsche Grammophon, la care Lang Lang s-a reîntors din 2017, după ce o părăsise în 2010 pentru casa Sony, a apărut în urmă cu doar câteva zile, pe 29 martie 2019, The Piano Book, un album cuprinzând două discuri.

The Piano Book – un album cu miniaturi, piese care l-au determinat pe Lang Lang, la vremea sa, să aleagă studiul pianului, așa cum astăzi el speră ca acest album să-i inspire pe alți mici pianiști.

Primele piese de pe acest album: Preludiul în Do major din Clavecinul bine temperat de Bach, Bagatela Fur Elise de Beethoven, The Departure – tema filmului Leftovers de Max Richter, Cântecul vârtelniței de Mendelssohn și Clair de lune și Doctor Gradus ad Parnassum de Debussy.

The Piano Book – primul album nou semnat de Lang Lang, după 3 ani în care nu a mai înregistrat nimic. Piesele de pe aceste discuri au fost înregistrate la Beijing, în iulie 2018 și la Londra, în august 2018. Precedentul său disc cu înregistrări noi apăruse în septembrie 2016 la casa Sony, albumul cu titlul New York Rhapsody”.

Nu doar că în acești trei ani nu a mai înregistrat niciun disc nou, dar nici nu a mai cântat foarte rar. Lang Lang a avut o tendinită la mâna stângă, care l-a împiedicat să-și desfășoare normal activitatea. Este cunoscut faptul că Lang Lang are o fundație care se ocupă cu educarea tinerelor talente pianistice și destul de des, Lang Lang însuși lucrează cu copiii. În filmările cu aceste lecții se putea observa că Lang Lang nu își folosea decât mâna dreaptă.

De altfel, The Piano Book este rezultatul muncii sale pedagogice, reunind piese care l-au inspirat pe Lang Lang să devină pianist, dar și piese care sunt foarte apreciate de micii pianiști de astăzi, printre ele, și fragmente din coloane sonore, cum este Valsul lui Amelie din muzica filmului Amelie de Yann Tiersen.

Un album dedicat celor care iubesc pianul și doresc să cânte ei înșiși la pian: The Piano Book – cel mai nou album semnat de celebrul Lang Lang, o adevărată supervedetă a timpurilor noastre. “Muzica ne face viața mai frumoasă. Vindecă, unește, inspiră și ne face oameni mai buni. Muzica este puternică. Vreau ca fiecare copil să aibă acces la experiențe muzicale inspiratoare” – scrie Lang Lang pe prima pagină a site-ului Fundației Lang Lang, care are deja 10 ani de istorie în spate. Lang Lang are astăzi 36 ani.

În cadrul fundației, Lang Lang dă lecții de pian, dar și cântă în cadrul unor evenimente caritabile în favoarea tinerilor pianiști talentați. Mai mult Lang Lang cântă pentru copiii bolnavi și oferă concerte educative în zone unde cultura este defavorizată, mai ales în zonele rurale. Lang Lang a simțit că trebuie să dea ceva înapoi și a pus pe primul plan educația, ceea ce este, cred, una dintre cele mai importante lecții pe care trebuie să le învețe fiecare adult de astăzi. Educația, de orice fel, este cheia către o viață mai bună, iar educația muzicală poate îmbogăți viața oricărui copil într-un mod pe care doar ea îl poate face.

Lang Lang a început studiul pianului la 3 ani; la 5 ani mergea la primul concurs și susținea primul recital. La 9 ani susținea o audiție pentru admiterea la Conservatorul din Beijing; în mod surprinzător, a fost respins cu motivația că nu are talent. A revenit, însă, și a fost admis; de la vârsta de 12 ani începe să se afirme la nivel național în China, țara sa natală, participând de asemenea și la primele concursuri internaționale; la 15 ani, ajunge la Philadelphia pentru a studia la celebrul institut Curtis. În 1999 – avea 17 ani, începe fulminanta lui carieră internațională. Unii îl iubesc, alții l-au numit Jennifer Lopez al pianului – cert este că virtuozitatea, energia și emoția care transpar din interpretările sale nu te pot lăsa indiferent. Lang Lang este unul dintre marii pianiști ai timpurilor noastre.

Cred că dincolo de calitatea evidentă a interpretării lui Lang Lang, care în acești trei ani în care nu a mai cântat mi se pare că a câștigat mult în substanță, unul dintre atuurile albumului este tocmai calitatea selecției muzicale – și unele piese foarte cunoscute, dar și lucrări contemporane foarte accesibile și lucrări care poartă foarte clar amprenta muzicii tradiționale. Să ne reamintim că Lang Lang însuși nu cântă doar tradiționalele piese din muzica cultă, ci și muzică tradițională, în special chineză, și muzică de film – cea mai cunoscută fiind coloana sonoră de la The painted veil. Iată, printre ultimele 9 piese de pe acest album găsim de la muzică barocă la Scott Joplin și piese tradiționale chineze, coreene, suedeze, alături de celebrul Nimrod de Elgar.

The Piano Book – o colecție de piese care cred că-l pot inspira astăzi pe orice copil sau adult să asculte și poate chiar să înceapă să cânte el însuși muzică cultă. Iar pentru Lang Lang, una dintre cele mai semnificative realizări ale carierei sale, în acest album ce-i poartă inconfundabil, amprenta personală, în tot: interpretare, repertoriu, concepție.

Cristina Comandașu