Apoi: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Vangelis - 'Nocturne - The Piano Album' - CD Review, 16 martie 2019

Poate surprinde în acest context programarea unui album Vangelis, deși în ultima perioadă am mai traversat linia de demarcație către ceea ce numim astăzi crossover, sau în acest caz, muzica electronică. De această dată artistul grec ajuns în pragul senectuții pare a redescoperi pianul de concert. Cu alte cuvinte, Vangelis propune în ultimul său album "Nocturne" o reevaluare a muzicii sale dincolo de universul flamboaiant al sintetizatorului, își devoaleză temele celebre din filme sau compune altele noi în fața pianului . Este ca un fel de reîntoarcere la esență, de cutezanță de a-și dezvălui calitățile componistice dincolo de afluxul de sonorități electronice cu rezonanță cosmică. Desigur tentația amplificării electronice rămâne ca o pedală suspendată în câmpul de frecvențe, observăm în schimb tentația de a trata pianul ca solist al unei orchestra clasice imaginare. Este de-altfel cu neputință a elimina din context, sintetizatorul când este vorba despre Vangelis, pe care îl asociem cu monumentalul album "El Greco", cu atâtea și atâtea producții realizate de-a lungul timpului - Chariots of fire, Antarctica, Blade runner sau albumele "Jon and Vangelis".

Acum facem cunoștiință cu această nouă producție "Nocturne - The Piano Album" lansată în 25 ianuarie 2019 sub sigla Decca. Sunt 11 teme noi la care se adaugă o serie de titluri consacrate (Chariots of fire, La petite fille de la mer, Movement 9 din albumul "Mythodea", 1492: Conquest of Paradise ) cu această tematică nocturnă și desigur a spațiului, a muzicii sferelor, idee care revine obsesiv în ceea ce-l privește pe Vangelis. Atmosfera este onirică, muzica se alcătuiește prin linii melodice largi, unduindu-se chiar monoton în lungimi incomensurabile, uneori de o simplitate dezarmantă, dar reușind să transmită mesajul dorit.

De fapt nu apar în acest context surprize de mari proporții, îl recunoaștem întru totul pe acest mare și sentimental artist. Ce declară într-un interviu ? "Muzica ne creează, este parte constitutivă din noi, este cel mai puternic oxigen, vorbind direct sufletului. Aparent inofensivă muzica poate fi terapeutică sau poate deveni o armă mortală, lucru ce poate fi controlat, mai ales prin prisma faptului că sunetul îți oferă posibilități nebănuite".


Marina Nedelcu