Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Voces8 - ”Enchanted Isle” - CD review, 9 martie 2019

Voces8 este una dintre cele mai valoroase și de succes formații a cappella, cunoscută pentru pasiunea cu care promovează la nivel mondial muzica corală. Cei 8 membri susțin concerte și turnee 6 luni pe an, repertoriul lor acoperă o arie cuprinsă între Renasterea timpurie, muzica pop și jazz, interpretată a cappella dar și împreună cu diferite ansambluri, orchestre și soliști. Când nu au concerte, sunt implicați într-un program educațional inedit. 25.000 de tineri, de la copii la studenți studiază în fiecare an metoda Voces8, și nu doar în Anglia, ci și în Japonia, SUA, Germania și Franța.

Paul Smith , cel care a publicat această metodă și o promovează intens, a început să cânte de la vârsta de 9 ani în Corul Catedralei Westminster, la fel ca și alți trei membrii Voces8 , se consideră foarte norocos pentru această șansă și pentru modul în care a fost educat și dorește să împărtășească la rândul său toată această experiență celor interesați. Dincolo de educația muzicală în sine, este adusă în discuție ideea de a recupera prin muzica corală practicată deopotrivă de profesioniști și mai ales amatori, un anume gen de a relaționa într-o comunitate, în general pierdut, în zilele noastre.

Dar să vorbim puțin despre acest nou album Voces8. Cuprinde în aranjamentele de-acum familiare - mă refer la sonoritatea Voces8, piese tradiționale scoțiene, irlandeze cu o tematică descriptivă, muzică de film și televiziune - teme din Lord of the Rings, Game of Thrones, piese pop, dar și lucrări noi compuse pe versurile unor poeți englezi de valoare, muzica urmărind un scenariu omogen ca atmosferă, dinamică, sensibilitate. Sonoritatea este învăluitoare, armonia vocilor deplină, culoarea ambientală în tonuri calde. Nimic nu pare să perturbe curgerea muzicii, potrivită poate la o oră mai târzie. Se integrează perfect și câțiva instrumentiști binecunoscuti în peisajul concertistic britanic, violinistul Thomas Gould, la harpă Eleanor Turner, violoncelistul Matthew Sharp și flautistul irlandez Gareth McLearnon, de asemenea Sibéal Ní Chasaide, o voce din arealul muzicii tradiționale irlandeze.

Prin aranjamentele pe care le propun în cuprinsul acestui nou album, "Enchanted isle", muzicienii britanici reușesc performanța de a aduce la un numitor comun pagini din sfera clasică - mai exact Adagio-ul pentru coarde de Samuel Barber, transformat în registrul a cappella în Agnus Dei, pagini contemporane semnate Sir John Tavener, Eriks Esenvalds, Thomas Adès, Toby Hession și Dan Forrest, cu piese Radiohead (Pyramid Song), Enya, de asemenea cu un repertoriu tradițional cu accente celtice, și acesta adaptat sonorității Voces8. Nu cred că mai are sens să vorbim despre modul în care cele 8 voci - 2 soprane, o altistă, un contratenor, doi tenori, un bariton și un bas se armonizează, de asemenea despre bucuria și serenitatea pe care acești artiști o transmit prin muzica lor. Vă dorim doar, audiție plăcută.

Marina Nedelcu