Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Un nou album semnat de pianistul Maurizio Pollini: Music box, 4 februarie

Un album lansat pe 25 ianuarie 2019, semnat de unul dintre marii pianiști ai timpurilor noastre: italianul Maurizio Pollini, care pe 5 ianuarie a împlinit 77 ani. Pe acest album - muzică de Chopin, lucrări din perioada târzie de creație a compozitorului polonez, opusurile de la 55 la 58 - adică 2 nocturne, 3 mazurci, o berceuse și Sonata a III-a pentru pian. Cu excepția mazurcilor op. 56, Pollini a mai înregistrat în trecut toate aceste lucrări, însă acum revine cu o privire proaspătă și cu experiența unei vieți în slujba muzicii.

Mai ales în interpretarea muzicii lui Chopin, Pollini rămâne un adevărat monstru sacru; să nu uităm, în 1960, el cucerea premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia, iar Chopin a fost de atunci un punct central al carierei sale.

Să cânți Chopin nu e deloc simplu, și nu neapărat pentru problemele tehnice pe care le pune, care nici acelea nu sunt tocmai ușor de surmontat, ci pentru că problemele de expresivitate sunt deosebite. Cum să dozezi nuanțele, cum să dozezi rubato-ul, cum să faci pianul să sune ca o voce umană, cum să emoționezi până la lacrimi: Maurizio Pollini a găsit răspunsurile ideale la toate aceste întrebări în interpretările sale de pe acest disc. Și în plus, interpretarea sa ascunde o onestitate și o fragilitate care dau o notă de autenticitate specială.

Piesa de rezistență a albumului este, cu siguranță, Sonata a III-a de Chopin. Pollini a mai înregistrat acest opus 58 în 1986; iată că revine după mai bine de 30 ani la această lucrare, una dintre cele mai dificile din creația lui Chopin. În versiunea lansată în ianuarie 2019, partea a III-a, cea lentă, mi se pare deosebit de frumos cântată - cu un soi de poezie pe care atât de rar o poți auzi azi, cu un soi de timbralitate care transcende posibilitățile concrete tehnice ale pianului. Un mare pianist, care după o viață dedicată muzicii, se dăruiește cu toată ființa sa artei pe care a slujit-o dintotdeauna. Este un om, cu toate fragilitățile lui, umil în fața Artei.

Vă invit să ascultați în premieră acest album luni, 4 februarie, de la ora 19.00.

Cristina Comandașu