Apoi: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

'Cello & Beatles' cu Rastrelli Cello Quartet - CD Review, 2 februarie 2019

Nu constituie o surpriză acest album crossover semnat Rastrelli Cello Quartet, un ansamblu originar din Rusia, care și-a luat numele de la arhitectul Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, Bartolomeo Rastrelli. Ansamblul a fost înființat în anul 2002 de Kira Kraftzoff, și prin cei patru violonceliști implicați reprezintă ceea ce este mai valoros în școala rusă actuală. Ei și-au propus de-a lungul anilor să abordeze dincolo de lucrările camerale consecrate, și un repertoiu aflat la granița dintre genuri, nici clasic, nici ușor, adesea combinând în programele lor lucrări de Bach, Saint-Saens, Ceaikovski cu pagini semnate George Gershwin, Dave Brubeck sau Leroy Anderson.

De mai bine de trei ani ei prezintă pe scenele europene și nord-americane o serie de concerte intitulate "De la Brahms la Beatles". Astfel încât nu miră apariția în 2018 a unui album integral Beatles, cel cu numărul opt într-o discografie de succes semnată Rastrelli Cello Quartet. Nu este o noutate, muzica celor patru Beatles a atras un număr impresionant de artiști din toate sferele muzicale, există versiuni pentru orchestra clasică, pentru chitară clasică sau cu profil jazzistic, pentru pian, sau suflători. Acum vorbim și despre aranjamente pentru Cvartet de violoncele realizate de Sergio Drabkin și Kira Kraftzoff, membri ai Cvartetului Rastrelli - extrem de armonioase, păstrând uneori accentele pop, alteori sugerând un rafinat univers cameral care poate fi cu ușurință confundat cu cel similar secolului al XIX-lea.

Cei patru membrii, Kira, Misha, Kirill și Sergio răspund la întrebarea de ce această combinație - 4 violoncele și Beatles ? "Muzica este singurul limbaj înțeles fără excepție de toți oamenii. În copilărie, fără să fi înțeles un cuvânt în engleză ascultam mereu muzica formației Beatles, așa cum au făcut-o milioane de oameni în toate colțurile pământului. Mesajul lor - din timpuri imemoriale tot ceea ce are nevoie lumea este doar iubire și ideea de a fi împreună, de a fi uniți. Sunt sentimente universale transmise prin muzica lor care continua să ne unească, să ne atingă sufletele. Prin acest album dorim să împărtășim versiunile noastre pe care le îndrăgim, în acest gen al muzicii de cameră și să vă invităm să ne fiți alături în această alianță prin limbajul muzicii, așa cum a fost exprimat de Beatles".

Desigur, se impune pentru a sesiza valoarea aranjamentelor artiștilor ruși, cunoașterea pieselor originale. Dacă sunteți sau ați fost admiratori ai celor patru muzicieni din Liverpool, cred că veți prețui titluri ca "Here comes the sun", "Here there and everywhere", "Help", "Michelle" sau "Yesterday", poate cele mai reușite fiind baladele în accepțiunea Cvartetului Rastrelli. Albumul se adaugă nu doar seriei de succes a materialelor lansate până în prezent de acest prestigios ansamblu rusesc, ci și seriei de albume apărute pretutindeni în lume pe această temă.
Marina Nedelcu