Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Arseny Tarasevich Nikolaev - albumul 'Reflections' - Music box, 14 ianuarie 2019

Un disc apărut pe 2 noiembrie 2018, semnat de pianistul rus Arseny Tarasevich Nikolaev: cine e acest tânăr pianist, mi-am pus și eu întrebarea când am văzut pentru prima dată albumul Reflections editat la casa Decca. Numele lui Nikolaev sună oarecum familiar și aceasta pentru că bunica lui Arseny Tarasevich Nikolaev a fost o celebră pianistă rusă: Tatiana Nikolaeva. Arseny a inclus pe albumul său două dintre studiile op.13 semnate de Tatiana Nikolaeva, prilej să ne reamintim că pianista a fost unul dintre cei mai importanți muzicieni din spațiul sovietic. Născută în 1924 și stinsă din viață în 1993, Tatiana Nikolaeva este recunoscută atât pentru cariera ei pianistică, dar și pentru cea didactică, desfășurată pe parcursul a patru decenii. A avut un număr impresionant de înregistrări, excelând în Bach și Șostakovici. De altfel, Tatiana Nikolaeva s-a stins din viață în urmă unui atac celebral suferit în timpul unui recital cu integrala preludiilor și fugilor de Șostakovici. Tatiana Nikolaeva a studiat la Conservatorul din Moscova cu Aleksandr Goldenweiser, bun prieten cu Nikolai Medtner, Serghei Rahmaninov și Aleksandr Skriabin. Astfel cred că se explică prezența acestor compozitori pe CD-ul nepotului Tatianei Nikolaeva.

Nepotul Tatianei Nikolaeva, Arseny Tarasevich Nikolaev, va împlini în februarie 26 ani. S-a născut la Moscova în 1993 și a început să studieze pianul de la vârsta de 4 ani. La 19 ani, a fost admis la Conservatorul din Moscova, unde a fost studentul lui Nikolai Luganski, unul dintre foștii discipoli ai bunicii sale. Cariera lui a început să prindă contur internațional din 2013, când a câștigat premiul al doilea la Concursul de pian de la Cleveland, dar mai ales, din 2016, când a cucerit premiul al doilea la Concursul de pian de Sydney. Evoluția sa a atras atenția criticilor australieni, unul dintre rezultate fiind chiar discul Reflections, realizat de Universal Music Australia în parteneriat cu Decca.

Nu întâmplător cred că australienii au mizat pe Arseny Tarasevich Nikolaev, văzut drept unul dintre puținii reprezentanți de astăzi ai unei mari școli de interpretare, cea rusă, cu o tradiție extrem de solidă; un pianist care impresionează prin profunda înțelegere a muzicii, lirism și un mod aristocratic de abordare a muzicii. Sigur, cariera lui Arseny Tarasevich Nikolaev are mult loc de dezvoltare, asemenea și posibilitățile sale; însă discul Reflections este deja o dovadă extrem de valoroasă a ceea ce este deja acest pianist rus care ne poate smulge din cotidianul prăfuit și purta într-o lume plină de culori și umbre, admirabil construită, așa cum este universul Viziunilor fugitive op.22 de Serghei Prokofiev. Un nume despre vom mai auzi multe: Arseny Tarasevich Nikolaev, nu doar nepot al Tatianei Nikolaeva, ci, el însuși, un artist de calibru care a avut și norocul de a fi sprijinit pentru a ajunge în atenția unui public global.

Cristina Comandașu