Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Mezzosoprana Cecilia Bartoli - albumul 'Vivaldi' - Music box, 3 decembrie

În premieră, un disc incendiar, semnat de mezzosoprana Cecilia Bartoli, un album lansat pe 23 noiembrie 2018 de casa Decca, menit să marcheze 30 ani de colaborare dintre Bartoli și această binecunoscută casă britanică de discuri. 30 ani în care Bartoli s-a transformat într-una dintre cele mai de succes cântărețe ale timpurilor noastre, cu vânzări-record de discuri. Această aniversare a fost marcată nu doar cu lansarea acestui disc, dedicat, nu întâmplător, muzicii lui Vivaldi, ci și cu o serie Rossini, aniversat anul acesta la 150 ani de la dispariție, și un disc pentru care Bartoli a fost mentor: Contrabandista cu tenorul Javier Camarena, album pe care-l puteți asculta la Radio România Muzical, între 10 și 14 decembrie, de la ora 11.00.

Inegalabila Cecilia Bartoli propune pe noul ei album Vivaldi arii din operele Argippo, Orlando furioso, Il Giustino, La Silvia, Ottone, La verita in cimento, Andromeda liberata, Tito Manlio și Catone in Utica.

Ansamblul care a acompaniat-o pe Cecilia Bartoli în aceste înregistrări este Ansamblul Matheus, condus de Jean Christophe Spinosi, cunoscut pentru interpretările sale inspirate în stil autentic. Într-adevăr, un ansamblu pe măsură pentru o voce atât de specială precum cea a Ceciliei Bartoli, care la 52 ani își păstrează intacte calitățile de agilitate, întindere, timbrale.

În 1999, Cecilia Bartoli a lansat primul ei album Vivaldi, discul care a propulsat-o în rândul super-vedetelor timpurilor noastre. În șase țări, acel prim album Vivaldi a primit titlul de disc de aur - s-au vândut în total peste 700.000 de copii. Cecilia Bartoli a redescoperit, practic, prin acel album din 1999, ariile din operele lui Vivaldi, pentru un public foarte larg, deschizând drumul pentru cântăreți mai tineri care au abordat apoi aceste partituri atât de pline de miez. Pentru că și în domeniul muzicii vocale, Vivaldi a fost tot atât de inspirat ca și în celebrele sale concerte instrumentale, înglobând în muzica sa o tradiție și un spirit atât de specifice Italiei, dar, în special, Veneției, orașul în care și-a trăit cea mai mare parte din viață.

Cine a fost măcar o dată la Veneția și s-a lăsat fermecat de spiritul acestui oraș unic, recunoaște cu ușurință în muzica lui Vivaldi acest univers dulce-amar, atât de bine ilustrat de aria din opera Il Giustino.

Virtuozitate absolut strălucitoare - nu poți să nu te lași impresionat de aria din opera La Silvia, în care Bartoli imită o pasăre, cum nu poți să nu rezonezi la atmosfera melancolică din Il Giustino.

Critica internațională a semnalat din articole elogioase apariția acestui disc, remarcând frumusețea vocii lui Bartoli, liniile ample de susținere, virtuozitatea, dar și emoția artistică pe care o suscită audiția acestor arii, care nu sunt doar prilej de etalare a unor aspecte tehnice, ci dincolo de acestea, un mod suprem de a face și a simți muzica.

Pentru că acesta este, de fapt, marele atu al lui Bartoli - modul cum știe să facă muzică, slujită de o voce de aur și o minte strălucită. Spectaculoasă, sensibilă, cu idei mereu noi, Bartoli a scris deja istorie și, iată, continuă să o facă.

Noul album Vivaldi al Ceciliei Bartoli poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 3 decembrie, de la ora 19.00.

Cristina Comandașu