Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianista Yuja Wang - The Berlin Recital - Music box, 26 noiembrie 2018

Un album care a fost lansat pe 23 noiembrie 2018 - The Berlin Recital, un disc semnat de pianista chineză Yuja Wang pentru casa Deutsche Grammophon. Este martorul unui recital live susținut de celebra muzicină de 31 ani la Filarmonica din Berlin, în 1 iunie 2018. Un recital cu muzică romantică și modernă scrisă de autori ruși - Rahmaninov, Skriabin, Prokofiev, care a inclus și 3 studii ale compozitorului contemporan Gyorgy Ligeti. Noi vom asculta selecțiuni din acest recital - și începem cu lucrări de Serghei Rahmaninov: Preludiul op.23 nr.5, Studiile tablou op.39 nr.1 și op.33 nr.3, Preludiul op.32 nr.10.

Yuja Wang are o relație specială cu muzica rusă - unele dintre primele ei amintiri sunt cu mama sa, o balerină, dansând Lacul lebedelor de Ceaikovski. Apoi, după studiile din China și Canada, a ajuns la Institutul Curtis de la Philadelphia unde a lucrat cu profesori care la rândul lor fuseseră formați la școala rusă de pian, care dă o foarte mare importanță sunetului, în general. Și a ascultat foarte multe înregistrări cu pianiști ruși, familiarizându-se direct cu stilul interpretativ al acestora. A debutat, înlocuind-o pe Martha Argerich în Concertul nr.1 de Ceaikovski. Și în plus, Yujei Wang îi place muzica rusă, în care sentimentele își găsesc ușor o cale de exprimare, iar nostalgia pare să fie imprimată în ADN-ul acestor sonorități.

După ce a explorat muzica lui Ravel pe precedentul ei disc, apărut în 2015, iat-o acum pe Yuja Wang abordând extrem de matur și plin de creativitate lumea sonatelor lui Aleksandr Skriabin - compozitorul rus care s-a apropiat cel mai mult de atmosfera lucrărilor franceze impresioniste, mai ales în Sonata a X-a, ultima lui sonată, scrisă în anul 1913.

Yuja Wang are o relație privilegiată cu Filarmonica din Berlin încă din 2013: în stagiunea trecută a susținut un concert cu orchestra, acest recital de pian solo și o seară de muzică de cameră. Iar în primăvara și vara anului 2018, a prezentat programul de la Berlin în cadrul unui turneu european și nord-american aplaudat la unison de public și de critică.

Adevărul e că succesul de care se bucură Yuja Wang nu este doar o creație de marketing. Nu e vorba doar despre promovare în cazul Yujei Wang, care este cu adevărat una dintre cele mai spectaculoase pianiste ale momentului, la nivel mondial. Are totul: nu doar o tehnică impecabilă, aproape inumană - se spune, de altfel, că ea parcă ar cânta cu mai mult de 2 mâini - dar studiile sale în America, cu profesori de cel mai înalt calibru mondial își spun cuvântul: ea a găsit cheia care deschide lumea marii arte a interpretării. Și nu este deloc insensibilă, așa cum se vorbește uneori despre ea, ci propune un alt tip de sensibilitate, probabil tipic pentru zilele noastre, când efuziunile sentimentale nu-și au locul și oamenii inteligenți sunt, în general, mai introvertiți.

Odată cu acest album, Yuja Wang demonstrează că, depășind pragul vârstei de 30 ani, a atins un anumit de maturitate artistică și personală care se potrivește foarte bine cu muzica modernă rusă. Este impresionantă în interpretarea uneia dintre cele mai dificile și complexe sonate de Prokofiev, cea cu cu numărul 8, ultima dintre așa-numitele sonate de război compuse de Prokofiev - sonata a VIII-a a fost interpretată în premieră pe 30 decembrie 1944.

Un recital memorabil, care nu se putea încheia decât cu un bis. De fapt, au fost patru bisuri, de asemenea publicate de casa Deutsche Grammophon.

Noul disc al Yujei Wang poate fi ascultat în premieră la Radio România Muzical luni, 26 noiembrie, de la ora 19.00. Sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Cristina Comandașu