Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

AUDIO. Manfred Honeck - Simfonia a III-a de Beethoven: Music box, 5 noiembrie

În premieră, un disc apărut pe 21 septembrie, semnat pentru casa americană Reference Recordings de Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck; pe acest disc: Simfonia a III-a Eroica de Beethoven și Concertul nr. 1 pentru corn și orchestră de Richard Strauss, înregistrări din concert.

Era ușor de intuit de la început valoarea acestui album, despre care cronicari americani au scris deja că reprezintă o achiziție obligatorie pentru oricine este pasionat de muzica clasică. În fond, la începutul acestui an, Orchestra Simfonică din Pittsburgh și dirijorul Manfred Honeck au primit două premii Grammy pentru precedentul lor disc, cu Simfonia a V-a de Șostakovici - unul pentru cea mai bună interpretare orchestrală, altul pentru cel mai bun sunet.

De-a lungul timpului, am prezentat la Radio România Muzical toate discurile apărute în seria Fresh! a casei Reference Recordings cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh și dirijorul care o conduce de 10 ani, austriacul Manfred Honeck. Discuri de o valoare excepțională, cu o captare tehnică de o calitate ieșită din comun, toate înregistrări din concert - discul prezentat în acest articol este al nouălea apărut în această serie care a debutat în 2013.

Acesta nu face excepție de la această regulă, aș putea spune, a calității excepționale pe care a impus-o Manfred Honeck. Interpretarea lui pentru Simfonia a III-a de Beethoven ne face să redescoperim, parcă, această lucrare atât de des cântată și care s-a bucurat de-a lungul timpului de versiuni de referință. Honeck, minuțios cercetător al partiturii beethoveniene, ne prezintă o viziune care înglobează cercetări istorice, viziunea sa proprie de muzicien profund cunoscător al muzicii din spațiul germanic, totul ordonat într-o construcție impresionantă, fără nicio fisură, susținută de o orchestră foarte maleabilă, cu un sunet deosebit de cald și compact. Și ceea ce contează, cred, extrem de mult, este că dincolo de profesionalism, idei și tehnică, Honeck aduce emoție, trăire, o conexiune invizibilă cu ascultătorul, chiar și printr-o înregistrare de disc. Trebuie neapărat ascultată această versiune pe un aparat performant, rupt de orice altă activitate - pentru a putea trăi, cu adevărat, acest univers creat de muzica lui Beethoven în interpretarea unei orchestre formidabile a timpurilor noastre, conduse de cel pe care unii îl numesc unul dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare dirijor al contemporaneității. Recomand în special celebra parte a doua, marșul funebru și momentul polifonic din finalul acestei tulburătoare părți.

Pe același album, un concert pe care rar avem șansa să-l ascultăm: Concertul nr. 1 pentru corn și orchestră de Richard Strauss. O înregistrare din 2012, ce-l are solist pe cornistul american William Caballero, ce poate deveni un standard al secolului XXI pentru acest concert pe care Strauss l-a scris pentru tatăl său, cornist în orchestra curții de la Munchen. Însă Strauss -tatăl a refuzat să cânte acest concert, pentru că i s-a părut prea dificil. William Caballero este prim cornist în Orchestra Simfonică din Pittsburgh din 1989, are o experiență muzicală de 40 ani și declară că abia acum, cu atât de mulți ani de profesie în spate, poate să pătrundă în adâncimile acestui concert de dimensiuni reduse, însă cu multiple probleme tehnice și artistice.

Cristina Comandașu