Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

'Light Eternal' - Muzica lui Morten Lauridsen la CD Review, 3 noiembrie 2018

În data de 26 octombrie, Casa de discuri Deutsche Grammophne a lansat un album Morten Lauridsen, compozitor american de muzică corală, distins în anul 2007 cu Medalia Națională pentru Arte de către președintele Statelor Unite ale Americii, George W.Bush. Albumul cuprinde câteva dintre cele mai valoroase creații semnate Morten Lauridsen, într-o retrospectivă a carierei sale componistice la care se adaugă două prime audiții mondiale. Nu a apărut întâmplător, este un album aniversar care își propune să omagieze personalitatea uriașă a acestui autor, acum în vârstă de 75 de ani. Light Eternal este titlul albumului înregistrat în Austria de Corul de Cameră al Europei, și ansamblul "I Virtuosi Italiani" conduse de Nicol Matt, cu Morten Lauridsen însuși la pian.

Îl descoperim pe unul dintre cei mai valoroși creatori contemporani de peste ocean, care rămâne ancorat într-o formă de spiritualitate de o mare profunzime. Acest emerit profesor de compoziție la Universitatea Californiei de Sud mai bine de 40 de ani, profund atașat de locurile natale, anume arhipelagul San Juan din nord- vestul Statelor Unite ale Americii este privit ca un mistic, pasionat de poezie, de natură. El trăiește intens această legătură om - natură în insula Waldron, iar în plan muzical accede către zonele luminoase, consideră vocea umană mai presus de orice alt instrument propunându-și să exprime prin muzica sa "conexiunea cu ceea ce este etern". Veți remarca de-altfel acest lucru fără nici un alt comentariu suplimentar. Impresionează în egală măsură reacția membrilor Corului de Cameră al Europei care intuiesc și răspund cu pioșenie intențiilor compozitorului, aidoma unui sacerdot care a descifrat tainele acestei lumi și le-a îmbrățișat cu o seninătate nepământeană.

Albumul ne familiarizează cu lucrările acestui autor care, după ce și-a cucerit un public fidel în Statele Unite ale Americii, a ajuns să fie prețuit în întreaga lume. Muzica sa , ancorată desigur în limbajul contemporan, păstrează această calitate cantabile, transmite o formă de seninătate, contemplă relațiile armonioase dintre sunete, care iată în plin secol XXI se articulează fără teama de a fi respinse de constrângerile originalității cu orice preț, sau ale impunerii unui limbaj sonor propriu. Și totuși acest limbaj cu nuanțe personale există în cazul lui Morten Lauridsen, însă se manifestă la nivel catharctic, are darul de a provoca o întoarcere către sine a celui care se lasă în voia baghetei sale.

Sursele de inspirație sunt nenumărate - muzica gregoriană, de Ev Mediu sau a Renașterii, aduse desigur pe făgașul conglomeratelor sonore contemporane, fie ele tonale, modale sau atonale. De asemenea rezervorul poemelor puse pe muzică este de o diversitate surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât autorul declară că zilnic citește poezie. În sumarul albumului regăsim Lux aeterna, requiemul pentru cor și orchestră compus în 1997 după moartea mamei autorului, cea care i-a deschis orizontul muzical în copilărie. Se adaugă două lucrări din ciclul "Les Chansons des roses" compus pe versurile lui Rainer Maria Rilke și două Madrigale a cappella din seria "Fire songs" scrise după Poeme renascentiste italiene. Aici regăsim una dintre tehnicile lui Morten Lauridsen - un singur acord, numit de el "acordul de foc" traversează întreaga partitură printr-o "unică și primordială sonoritate", după cum declară autorul. În primă audiție mondială puteți asculta o Rugăciune pe versurile Danei Gioia și "Ya Eres Mia" pe versurile lui Pablo Neruda, cu acompaniament de pian, pagini în care emoția este filtrată printr-un discurs esențializat. Admirăm și cele patru Nocturne, pentru prima data înregistrate integral în Europa, și "O magnum misterium", lucrarea care l-a făcut celebru pe Morten Lauridsen dincolo de granițele Americii, aici într-o a doua versiune înregistrată de acest ansamblu, totul într-o notă contemplativă, care însă nu exclude accentele contrastante.

Câteva cuvinte despre Corul de Cameră al Europei care este alcătuit, potrivit numelui său din muzicieni selecționați din 10 țări europene, inclusiv România. Sub conducerea lui Nicol Matt, ansamblul se bucură de o mare prețuire la nivel mondial, câștigă concursuri internaționale, lansează cu regularitate albume, dincolo de concertele susținute în festivaluri de renume. Sonoritatea omogenă, sensibilitatea, capacitatea de a ajunge la esența muzicii și mai ales căldura interpretărilor sunt marile calități ale acestui cor. Este cel de-al doilea album pe care îl realizează împreună cu Morten Lauridsen, admirația tinerilor muzicieni pentru compozitorul american este evidentă - o puteți urmări în trailer-ul lansării albumului, iar rezultatul acestei noi producții consolidează prestigiul tuturor persoanelor implicate, interpreți și compozitor. Rămâne o experiență inedită și se adaugă într-o discografie afectivă acest nou album, "Light eternal" dedicat lui Morten Lauridsen, autor care are prin lucrările sale această mare calitate de a repune muzica corală pe harta preferințelor publicului larg din toată lumea.

"Un om, o insulă și o muzică ce impresionează lumea", este motto-ul care apare pe site-ul artistului.


Marina Nedelcu