Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Vikingur Olafsson - Bach: Music box, 29 octombrie


Un album Bach - o interpretare plină de inspirație, propusă de pianistul islandez Vikingur Olafsson, pe un album apărut la casa Deutsche Grammophon în 7 septembrie 2018. Un Bach cu o limpezime de cristal și nuanțe de piano care-ți taie răsuflarea.

L-am cunoscut pe Vikingur Olafsson în 2017, când a lansat primul său disc pentru Deutsche Grammophon, cuprinzând în exclusivitate lucrări de Philip Glass. De altfel, islandezul este recunoscut pentru implicarea sa în promovarea muzicii contemporane și a proiectelor neconvenționale, așa că un disc atât de convențional cu muzică de Bach este oarecum neașteptat din partea lui. Însă o explicație există pentru alegerea muzicii lui Bach, și explicația vine chiar de la Vikingur Olafsson: "Dacă muzica lui Glass este minimală, muzica lui Bach este maximală! " O remarcă foarte corectă, de altfel, completată de altă afirmație a lui Olafsson: "Tot ce există în muzică, există în muzica lui Bach. Bach nu dă prea multe indicații pentru interpret, ceea ce permite ca fiecare să-și creeze propriul Bach".

Bach în viziunea lui Vikingur Olafson este extrem de emoționant, într-un mod care mie mi-a evocat foarte pregnant cultura nordului și peisajele islandeze: sonoritate de cristal, foarte multă emoție mustind sub o perfecțiune ce poate părea glacială. Vikingur Olafsson cântă Bach pentru sensibilitatea secolului XXI într-un mod foarte convingător și plin de semnificații.

O selecție foarte interesantă din Bach pe acest CD: sunt preludii și fugi foarte cunoscute, preludii de coral de asemenea celebre în transcripția pentru pian, dar și invențiuni la două voci mai rar abordate sau acea fantezie și fugă catalog 904, flamboiantă, care încheie albumul. Însă punctul de climax cred că-l reprezintă interpretarea Concertului catalog 974 după Marcello, cu acea serafică și absolut încântătoare parte a doua, imposibil de uitat.

În 5 octombrie, Vikingur Olafsson a lansat și un alt album legat de muzica lui Bach, Bach reworks, cu reinterpretări după Bach ale unor autori contemporani - rămânând astfel fidel și interesului său pentru muzica contemporană. Însă totuși, cred că originalul rămâne imbatabil, iar adevăratul Vikingur Olafsson este în aceste înregistrări cu Bach pe care un comentator german le numea "retro"; mai curând, aș spune, valoroase prin calitate, și astfel, mereu valabile.

Noul album Bach semnat de Vikingur Olafsson poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 29 octombrie, de la ora 19.00. 

Cristina Comandașu