Urmează: 18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Mischa Maisky & Lily Maisky - 'Adagietto' la CD Review - 27 octombrie 2018

Cele mai frumoase și mai lirice piese a reunit violoncelistul Mischa Maisky în ultimul său album, lansat în 17 august 2018 sub sigla Deutsche Grammophone. Poartă titlul celei de-a treia părți a Simfoniei a V-a de Gustav Mahler, pentru care artistul declară că are o slăbiciune aparte. El însuși a realizat acest aranjament pentru violoncele și harpă și a înregistrat în sistem multi-track întregul material invitând-o pentru partitura harpei pe Sophie Hallynck.

Adagietto - un album cu conotații personale - punctează aniversarea celor 70 de ani pe care Mischa Maisky i-a împlinit pe 10 ianuarie 2018 și în egală măsură este dedicat celei mai mici dintre fiicele sale. "Pentru cea mai dragă, adorabilă principesă, Mila Elina", declară Mischa Maisky.

Cea mai mare parte a albumului este înregistrată împreună cu Lily Maisky, fiica cea mare a violoncelistului rus. Ce privilegiu, să faci muzică la un asemenea nivel, în familie ! Lily Maiski, așezată la pian de la vârsta de patru ani, a studiat la Purcell School of Music, unde s-a format și pe linia jazz-ului. Este o tânără care a urmat cursuri de măiestrie cu Martha Argerich, Dmitri Bashkirov, Joseph Kalichstein, Pavel Gililov, Vitalij Margulis și are o activitate extrem de intensă în duo-ul , respectiv trio-ul Mischa Maiski. Desigur, comunicarea dintre tată și fiică, în plan muzical, nu poate fi decât la un nivel de o mare coeziune. Îi putem asculta în părți lente din două Concerte pentru clavecin, coarde și bas continuuo de Johann Sebastian Bach, în câteva arii arii din operele "Flautul fermecat" de Mozart, "Samson și Dalila" de Camille Saint Saens, în Meditația din opera "Thaïs" de Jules Massenet, în câteva piese semnate Piotr Ilici Ceaikovski și Alecsander Scriabin, sau în atât de cunoscutul Cântec al lui Solveg din Muzica de scenă "Peer Gynt" de Edvard Grieg.

Mischa Maisky aduce în scenariul acestui album și alte personaje. Cu alte cuvinte duo-ului violoncel - pian i se alătură și o vioară, tot în familie. Este vorba despre fiul său Sasha, alcătuind un trio în prezent foarte căutat pe scenele lumii. De curând cei trei Maisky s-au întors dintr-un turneu efectuat în China, urmând a continua cu un altul în America de Sud. Iar la final artistul propune două episoade înregistrate live - părți lente din Cvartete cu pian de Robert Schumann și Johannes Brahms. Co-echipierii săi sunt nume legendare din viața muzicală europeană - Martha Argerich, Janine Jansen și Julian Rachlin.

Desigur observăm această notă eterongenă, în aranjamente inspirate pentru registrul violoncelului, oferindu-ne astfel oportunitatea de a descoperi noi valențe timbrale și mai ales afective într-un repertoriu extrem de familiar. În plus este, prin natura sa, un album liric în care temperamentul romantic al violoncelistului Mischa Maisky apare în toată plenitudinea. Cred că poate aduce, odată cunoscut, adepți din toate sferele muzicale, doritori de clipe de acalmie.

Mischa Maisky - cunoscut în lumea largă pentru cariera sa exemplară, pentru aparițiile nonconformiste, firescul și talentul uriaș. Ne reamintim este singurul care a studiat deopotrivă cu Mstislav Rostropovich și Gregor Piatigorsky, așadar reprezentând la cel mai înalt nivel școala interpretativă rusă.

Marina Nedelcu