Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonista Hilary Hahn - lucrări pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach: Music box, 22 octombrie

Vă prezint în premieră cel mai nou album al violonistei americane Hilary Hahn, un disc apărut în 5 octombrie sub sigla casei Decca, pe care regăsim trei lucrări pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. La aproape 40 ani pe care-i va împlini în 2019, Hilary Hahn revine la Bach, compozitorul de pe primul ei disc, apărut în 1997. Iar în 2018 abordează cele 3 lucrări pentru vioară solo pe care nu le-a înregistrat la 17 ani, adică Partita nr.1 și Sonatele numerele 1 și 2.

O misiune grea pentru Hilary Hahn, să se autodepășească în interpretarea muzicii lui Bach: în urmă cu 20 ani, cei mai exigenți critici specializați în interpretarea muzicii bachiene s-au declarat încântați de albumul de debut al lui Hilary Hahn, pe care figurau 3 lucrări pentru vioară solo, Partita a III-a și a II-a și Sonata nr. 3. Aproape 20 ani mai târziu, Hilary Hahn, devenită o figură aproape legendară a violonisticii americane, revine la lucrările solo de Bach, cu acest disc pe care-l ascultați astăzi în premieră românească. Între timp, a câștigat trei premii Grammy, a apărut pe cele mai căutate scene alături de cele mai importante orchestre ale lumii, s-a transformat într-un veritabil star, s-a căsătorit și a născut doi copii - practic, o viață de om desparte experiența parcursă. O experiență pe care o pune și în modul cum cântă Bach, compozitorul care o însoțește de altfel pe Hilary Hahn, ca și pe alți mari violoniști, zilnic. Să cânți zilnic Bach, de 30 ani, în fiecare zi, pentru a-ți hrăni spiritul, își spune, fără îndoială, cuvântul. O mare violonistă care cunoaște acum viața ne introduce lumea ermetică, poate, pentru unii, a lucrărilor pentru vioară solo de Bach și ne-o face inteligibilă, luminoasă, uneori plină de umor, alteori foarte serioasă, însă deplin umană.

Cei mai mulți dintre cronicarii americani care au recenzat acest disc au aprecieri pozitive, chiar entuziaste, la adresa noului disc Bach, remarcând că Hilary Hahn se întoarce mai matură la muzica lui Bach și că experiența celor 20 ani care au trecut între înregistrarea primelor 3 lucrări pentru vioară solo de Bach și cele de actualul disc, este foarte vizibilă. Așa cum a fost sigură că pe primul său disc trebuie să fie Bach, la fel de sigură a fost Hilary Hahn că abia acum a venit momentul să continue proiectul de a înregistra toate cele 6 sonate și partite de Bach. Nici mai devreme, nici mai târziu, deși mulți au întrebat-o în urmă cu ani, de ce nu continuă să înregistreze Bach. Puritate a sunetului, tehnică sclipitoare, poezie, dar și robustețe, un instrument care sună cât o orchestră, linii polifonice perfect urmărite - o lume: lumea în care a crescut și s-a dezvoltat una dintre cele mai importante violoniste ale timpului nostru.

Noul album Bach semnat de violonista Hilary Hahn poate fi ascultat în premieră la Radio România Muzical pe 22 octombrie, de la ora 19.00. 

Cristina Comandașu