Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

James Horner - The Classics, CD review, 6 octombrie

Nu este genul de material care implică analize și comentarii comparative, ci are darul de a ne familiariza, sau focaliza asupra unui subiect de primă actualitate în zilele noastre - muzica de film și autorii ei din ce în ce mai celebrii.

James Horner are o carte de vizită impresionantă. Este compozitor a peste 100 de coloane sonore, dirijor și orchestrator . Primul succes datează din 1982 - este vorba despre coloana sonoră pentru filmul "Star Trek II", cel mai mare succes l-a reprezentat muzica scrisă pentru filmul "Titanic" în regia lui James Cameron, de asemenea el a compus și muzica pentru "Avatar" - filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei. Se adaugă "Braveheart", "Apollo 13", "Field of dreams", "Troia" și multe altele, dar și două Concerte - unul pentru vioară și violoncel și altul pentru patru corni și orchestră prezentate în primă audiție în Marea Britanie.

Spunem și faptul că James Horner a câștigat de-a lungul timpului două premii Oscar, două Globuri de aur, nominalizările fiind fără număr. Vorbesc la trecut pentru că James Horner s-a stins din viață în anul 2015, pilotând propriul avion. Pentru a marca o aniversare simbolică (ar fi împlinit în luna august 65 de ani) , Casa de discuri Sony a lansat această compilație "James Horner - The Classics", interesantă și prin prisma faptului că temele sale celebre sunt preluate, adaptate și interpretate de muzicieni din sfera clasică și crossover. Albumul a fost lansat în data de 10 august și reunește formații ca 2Cellos, The Piano Guys, de asemenea artiști precum Lavinia Meijer la harpă, Amy Dickson, o artistă din Australia care aduce saxofonul în peisajul muzicii clasice, Tina Guo, violoncelistă chineză, David Elton, trompetist principal în Orchestra Filarmonicii din Londra, pianistul britanic Alexis Ffrench, de asemenea foarte cunoscut pentru stilul său crossover. Și trebuie să recunoaștem faptul că rezultatul este uimitor, dincolo de gestul inițial în care se aduce un omagiu unuia dintre cei mai valoroși compozitori contemporani de muzică de film. Mă refer la tehnicile de înregistrare de ultimă oră, la această disponibilitate de a reuni artiști care în prezent au o mare deschidere în fața publicului tânăr, dar și la muzica în sine, absolut cuceritoare.

Veți recunoaște cu siguranță hit-ul incontestabil al filmului Titanic - "My heart will go on" interpretat de 2Cellos, "Jake's first flight" din filmul Avatar, cu The Piano Guys sau "Briseis and Achilles" din filmul Troia cu Lindsey Stirling, violonistă care s-a impus cu un succes imens pe o linie în care combină muzica clasică cu cea electronică și dance.

Remarcăm și admirăm desigur nu doar frumusețea ideilor muzicale și toată această inspirație care nu întâmplător l-au adus pe James Horner în atenția celor mai importanți regizori și producători din lumea filmului - dar și această disponibilitate a muzicienilor din noua generație, clasică sau crossover de a se plia și a oferi în aranjamente spectaculoase, luxuriante, o imagine de o vivacitate și o culoare cu totul spectaculoasă asupra unui repertoriu care ajunge să depășească teritoriul strict al sălii de cinematograf.

"James Horner - The Classics" sperăm să intre în rândul preferințelor dumneavoastră. Este de-altfel inclus în proiectul Discurile anului 2018 la RRM.

Marina Nedelcu