Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Lucrări pentru pian de Charles Gounod, cu pianistul Roberto Prosseda: Music box, 6 august

În 17 iunie s-au împlinit 200 ani de la nașterea compozitorului francez Charles Gounod. Pentru această aniversare specială, casa Decca Italia a pregătit apariția unui album ieșit din comun: piese pentru pian foarte puțin cunoscute de Charles Gounod, în interpretarea pianistului Roberto Prosseda. Este vorba despre un album apărut pe 6 aprilie.

Lucrări pentru pian de Charles Gounod - iată un proiect interesant, menit să arunce o altă lumină asupra acestui compozitor cunoscut mai ales pentru creația sa de operă. Iar pianistul Roberto Prosseda este persoana potrivită pentru un asemenea proiect: Prosseda este cel care a descoperit și a interpretat în primă audiție o serie de lucrări pentru pian de Mendelssohn necunoscute până de curând, precum și cel care a readus în atenția publicului un instrument uitat: pianul cu pedalier, o combinație între pian și orgă.

Ave Maria - meditație asupra preludiului în Do major de Bach - este cea mai cunoscută lucrare de pe acest album. Muzica lui Bach i-a fost introdusă lui Gounod de Fanny Mendelssohn, sora lui Felix Mendelssohn, acesta din urmă, cel care l-a redescoperit pe Bach în secolul al XIX-lea. Gounod a ajuns să considere și el că Bach este o piatră de temelie pentru muzica cultă, dovadă stând și cele 6 preludii și fugi pe care le-a semnat, înregistrate de Prosseda pe acest album realizat cu sprijinul Centrului de muzică romantică franceză din Veneția, instituție ce-și propune redescoperirea tradiției muzicale franceze din perioada 1780-1920. Sigur am ascultat vreodată o arie dintr-o operă de Gounod, însă pentru cei mai mulți dintre noi, muzica pentru pian de Gounod este practic necunoscută, deși a scris cel puțin 40 de partituri dedicate pianului. Fiorul romantic, cantabilitatea și vocalitatea scriiturii lui Gounod transpar și în cele șase romanțe fără cuvinte de Gounod, prezente pe acest disc.

Roberto Prosseda este un interpret italian de 43 ani, cu importante premii internaționale, dar, mai ales, cu proiecte dintre cele mai interesante. La începuturile carierei, s-a ocupat de descoperirea unor partituri încă necunoscute de compozitori italieni - Salieri și Rossini, în special. Apoi, a devenit pasionat de muzica lui Felix Mendelssohn, cercetând, descoperind și înregistrând muzica pentru pian a acestuia - nu mai puțin de 9 discuri cuprinde integrala Mendelssohn pentru pian apărută la casa Decca. Tot Prosseda a descoperit și partitura neterminată a celui de al treilea concert pentru pian și orchestră de Mendelssohn pe care a înregistrat-o, tot pentru casa Decca, alături de Riccardo Chailly și Orchestra Gewandhaus din Leipzig. În fine, Roberto Prosseda este și cel care a readus în atenție pianul cu pedalier, instrument pentru care au scris lucrări compozitori importanți, printre ei, și Charles Gounod.

Pe acest album regăsim încă 4 piese pentru pian de Charles Gounod: La Veneziana, Impromptu în Sol major, Souvenance și Marșul funebru al unei marionete de Charles Gounod, alături de Sonata în Mi bemol major pentru pian la 4 mâini, înregistrată de Roberto Prosseda și Enrico Pompili.

Un album interesant prin repertoriu și un mijloc de a-l cunoaște pe Roberto Prosseda, un pianist de o indubitabilă valoare: puteți să-l ascultați la Radio România Muzical luni, 6 august, de la ora 19.00, în reluare duminică, 12 august, ora 14.30.
Cristina Comandașu