Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul Daniel Lozakovich - lucrări de Johann Sebastian Bach: Music box, 18 iunie

Vă propun un album apărut foarte recent, pe 8 iunie, sub sigla prestigioasei case Deutsche Grammophon: este primul disc al unui foarte tânăr violonist suedez, considerat de presă un copil-minune al artei interpretative mondiale - Daniel Lozakovich. La Radio România Muzical, am mai avut ocazia să-l ascultăm pe Lozakovich în înregistrări primite prin Uniunea Europeană de Radio - din cadrul festivalului de la Verbier de anul trecut.

Daniel Lozakovich a semnat contractul său de colaborare cu Deutsche Grammophon în 2016 - avea atunci doar 15 ani! Astăzi are 17 ani și este primit cu căldură pe marile scene ale lumii, unde impresionează prin maturitatea interpretării sale și excelența tehnică. Dacă nu ai ști că ai în față un băiat de 17 ani, nu ai putea ghici că autorul înregistrărilor pe care le veți asculta este atât de tânăr.

Să ai 17 ani, să-ți lansezi primul disc și pe acest disc să figureze exclusiv lucrări de Bach (cele două concerte pentru vioară și orchestră și Partita nr. 2, cu celebra Ciacconă în final), cred că este cu adevărat un act de curaj. Însă Daniel Lozakovich mărturisește cu sinceritate că a vrut să-și asume acest risc - de a cânta lucrările compozitorului său preferat, Johann Sebastian Bach, de a arăta astfel ce poate și în același timp, de a sluji această artă nemuritoare care este muzica cultă. Lozakovich a început studiul viorii mai curând din întâmplare, când avea 6 ani; era mult prea pasionat de sport și părinții săi au considerat că ar fi bine să învețe și muzica. A coincis cu momentul când Lozakovich a auzit pentru prima dată un recital de vioară - a fost atât de impresionat, că și-a spus că vrea să fie el însuși violonist. Iar după prima lecție de vioară, profesorul a confirmat că Daniel are un talent ieșit din comun și către trebuie să se facă violonist.

Da, numai un artist de 17 ani ieșit de comun ar putea avea o viziune atât de matură, articulată și convingătoare a celebrei Partite a doua pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

Daniel Lozakovich are câteva premii importante în palmares, însă mai mult decât atât, a atras atenția unor personalități precum Spivakov, Nelsons și Gergiev care l-au invitat să cânte împreună. În 2016 a debutat în cadrul festivalului de la Verbier, iar în stagiunea 2017-2018 a concertat alături de Orchestra Simfonică din Boston, a avut un turneu în Japonia alături de Valery Gergiev și concerte alături de alte importante orchestre europene, inclusiv cea a Filarmonicii din Stockholm, capitala țării sale natale. Studiază la Karlsruhe și Geneva și spune că vrea să facă toate lucrurile la timpul lor, chiar dacă realizările sale depășesc cu mult obișnuitul vârstei sale.

Lozakovich nu este tipul muzicianului extrovertit, pe care casele de discuri îl pot vinde ca o prezență nonconformistă; nu e nimic nonconformist nici în viziunile sale interpretative. Este, pur și simplu, un muzician de mare calibru, extrem de talentat și matur, foarte convingător și foarte echilibrat - ceea ce, într-o lume a exceselor și vitezei, îl face să devină altfel față de toți ceilalți. Un om extrem de dedicat pasiunii sale, despre care vom mai auzi multe lucruri bune în viitor.

Albumul semnat de Daniel Lozakovich poate fi ascultat luni, 18 iunie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 24 iunie, de la ora 14.30.  

Cristina Comandașu