Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'The piano legend of the violin', la CD Review - în 4 și 5 iunie

În 11 mai 2018 a fost lansat în Germania albumul The piano legend of the violin înregistrat de violonista română Iuliana Münch împreună cu pianistul și compozitorul Andre Parfenov, cel care semnează toate lucrările de pe album. Acesta este al doilea disc al celor doi muzicieni, după cel apărut anul trecut, intitulat Nacht im Schloss, pe care l-am difuzat în luna ianuarie la CD Review, un album care cuprinde, de asemenea, lucrări pentru vioară și pian de Andre Parfenov. Și în noul disc apărut la Casa Naxos Deutschland și înregistrat la Filarmonica Westfalen în aprilie 2017, Iuliana Munch și Andre Parfenov reușesc să reînvie lucrări cunoscute ale unor compozitori din epoca romantică, pe care le îmbracă într-un stil nou, creativ. Muzica lor este descriptivă, bogată în imagini sonore, îmbinând elemente ale sistemului atonal cu melodiile și armoniile tradiționale specific mai ales muzicii rusești, o combinație unică, plină de imaginație. Găsim pe acest disc prelucrări și aranjamente pentru vioară și pian ale unor piese de Nicolo Paganini, Camile Saint-Saens, Serghei Rahmaninov și Piotr Ilici Ceaikovski, dar și lucrări originale ale compozitorului Andre Parfenov.

Născut în anul 1972 la Kaliningrad, într-o familie mixtă, ruso-germană, Andre Parfenov este un talentat pianist și compozitor din generația tânără care îmbină în interpretarea sa caracteristici ale școlii muzicale ruse, dar și ale celei germane. El a studiat la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova și, apoi, după mutarea sa în Germania, la vârsta de 22 de ani, și-a desăvârșit studiile muzicale la Academia din Essen. Între timp a evoluat ca solist în compania unor orchestre prestigioase din Moscova, din orașe germane, dar și din România, la Pitești și Brașov. Legătura sa cu țara noastră este întărită evident de colaborarea sa cu românca Iuliana Munch, născută Geambașu, împreună cu care formează duo-ul Parfenov. Violonista a studiat la Liceul "George Enescu" și la Universitatea Națională de Muzică din București. La vârsta de 22 de ani a părăsit România pentru a studia la Academia de Muzică și Dans din Koln cu profesorul Charles-Andre Linale. După ce a făcut parte din orchestrele simfonice din Koblenz și Mönchengladbach, dar și din Orchestra Filarmonica Westfaliei, în anul 2009 Iuliana Münch a început colaborarea cu Andre Parfenov, implicându-se activ în conceperea creațiilor sale. "Este un mare privilegiu să lucrezi direct cu compozitorul", spune ea. Însă, pe lângă proiectele pe care le desfășoară împreună cu acesta în cadrul Duo-ului Parfenov, violonista Iuliana Munch a apărut de asemenea pe scena Teatrului Krefeld Mönchengladbach pentru a interpreta muzica baletului Pinocchio, care a avut premiera în octombrie 2016.

Într-un interviu pentru Radio România Muzical, Iuliana Munch spunea că albumul The piano legend of the violin va fi lansat oficial în această săptămână, pe 10 iunie, într-un cadrul unui concert live, la Schloss Julich, și va fi moderat de Stefan Keim, un jurnalist cunoscut în Germania, realizator de emisiuni de radio și televiziune culturale. Tot Iuliana Munch vorbea despre faptul că Duo-ul Parfenov a atras atenția publicului și a criticilor în Germania cu programe inedite, creații cu totul noi și deosebite ale compozitorului Andre Parfenov, interpretate și înregistrate în primă audiție mondială. Stilul muzicii sale pornește de la școala muzicală rusă, acolo unde s-a format și împletește elementele de inspirație rusească cu trăsături ale muzicii clasice occidentale. În acest album, ideea compozitorului a fost de a aduce vioara, cu sonoritățile specifice și posibilitățile sale de exprimare, în piesele pentru pian solo pe care le concepuse de mulți ani, unele dintre ele fiind inspirate de lucrări ale unor compozitori romantici sau moderni consacrați. Dacă în primul album al compozitorului, Nacht im Schloss, sunt inserate și caracteristici ale altor stiluri musicale, jazz, tango, improvizație, impresionism și chiar muzică atonală, în acest al doilea disc muzica este mai apropiată de tradiția romantică, alternează momentele de exuberanță cu cele meditative și îmbină armoniile modale cu tonale, având în același timp prospețime și un stil distinctiv. Ideea după care se ghidează compozitorul este că muzica trebuie să transmită o emoție profundă, indiferent de stilul ei sau de epoca din care provine. Interpretarea Iulianei Munch și a lui Andre Parfenov este captivantă, plină de culoare. Cei doi muzicieni formează un duo solid și omogen, fiind evident faptul că ei colaborează de mulți ani, se completează reciproc și au un dialog artistic de excepție.

Albumul The piano legend of the violin va fi difuzat la Radio România Muzical în 4 și 5 iunie, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Larisa Clempuș