Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Bernstein on Broadway' - Music box, 28 mai

  Un disc lansat de casa Deutsche Grammophon pe 16 martie care reunește înregistrări mai vechi, toate, cu un punct comun - Bernstein on Broadway - selecțiuni din cele mai cunoscute musicaluri semnate de binecunoscutul compozitor și dirijor, Leonard Bernstein, de la nașterea căruia se vor împlini în 25 august 100 de ani.

Leonard Bernstein - o personalitate cu adevărat legendară a muzicii secolului XX, una dintre cele mai cunoscute și influente figuri din muzica clasică a veacului trecut, atât datorită activității sale de compozitor și dirijor, cât și de promotor al muzicii, în binecunoscutele lecții filmate, preluate de televiziuni de pe întregul mapamond, inclusiv în România.

Ne-am putea imagina lumea muzicală a secolului XX fără "West Side Story" - musicalul a cărui premieră a avut loc în 1957 și care s-a bucurat de un succes imens? Puțin probabil. În 1984, Leonard Benstein însuși dirija pentru prima dată "West Side Story" într-o înregistrare, așa numita versiune operistică, a acestui musical, aclamată de unii, criticată de alții. O versiune cu mari voci ale momentului: Jose Carreras, Kiri te Kanawa, Marilyn Horne și Orchestra Filarmonicii din Israel, înregistrare care a primit în 1985 un premiu Grammy.

În 1944, Leonard Bernstein semna musicalul "On the town", devenit în 1949 și un film cu două vedete ale momentului în distribuție: Gene Kelly și Frank Sinatra. În 1993, Michael Tilson Thomas dirija la pupitrul Orchestrei Simfonice din Londra, pentru Deutsche Grammophon, o nouă versiune discografică a acestui musical, cu o distribuție despre care s-a spus că era mult mai omogenă și pregătită decât folosită în 1974 de Bernstein pentru "West Side Story": Thomas Hampson și Frederica von Stade sunt numele cele mai cunoscute din această înregistrare.

Aceeași Orchestră Simfonică din Londra înregistra în 1989 ceea ce avea să rămână ultima producție de studio dirijată de Leonard Bernstein - versiunea finală a operetei "Candide", care fusese prezentată la premiera din 1956 drept un musical. Uvertura acestui spectacol are o semnificație aparte pentru Bernstein, fiind cea mai des interpretată lucrare a compozitorului american.

Această versiune a anului 1989 are o semnificație aparte, întrucât Leonard Bernstein s-a stins din viață în 1990: June Anderson, Christa Ludwig și Nicolai Gedda sunt câteva dintre numele protagoniste.

"Bernstein on Broadway" este doar unul dintre albumele dedicate de casa Deutsche Grammophon marelui compozitor și dirijor. Aceași casă a lansat pe 4 mai o integrală a înregistrărilor lucrarilor semnate de Bernstein - 26 CDuri și 3 DVD-uri, plus o carte de 140 de pagini despre această mare figură a muzicii secolului XX. Iar in 23 februarie a aparut si o integrala a inregistrarilor realizate de dirijorul Leonard Bernstein, o colectie impresionanta de 121 de CD-uri.

Albumul "Bernstein on Broadway" poate fi ascultat luni, 28 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 3 iunie, de la ora 13.05.  

Cristina Comandașu