Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Double concertos' înregistrat de violonista Mira Wang și violoncelistul Jan Vogler împreună cu Orchestra Națională Regală a Scoției, dirijor Peter Oundjian - CD Review, 31 mai 2018

În 15 iunie va fi lansat un nou album la casa de discuri Sony Classical, cuprinzând concerte pentru vioară, violoncel și orchestră de Wolfgang Rihm și John Harbison înregistrate în premieră mondială, dar și celebrul concert op. 102 de Johannes Brahms. În avanpremiera acestei lansări vă oferim la Radio România Muzical selecțiuni de pe acest disc înregistrat de violonista Mira Wang și violoncelistul Jan Vogler, împreună cu Orchestra Națională Regală a Scoției dirijată de Peter Oundjian.

Mira Wang este o violonistă chineză de o certă valoare confirmată prin bogata sa activitate discografică, dar și prin oportunitatea de a concerta împreună cu ansambluri prestigioase ca Orchestra Suisse Romande, Capella de Stat din Dresda, Filarmonica Regală din Liverpool sau Orchestra Simfonică din Boston. Iar renumitul violoncelist Jan Vogler, soțul său violonistei Mira Wang, este în prezent director al festivalurilor muzicale de la Dresda și Moritzburg.

Despre discul lor, Jan Vogler spune: "Am ales trei concerte fundamental diferite ca abordare, stil, limbaj și expresie. Pentru noi, interpreții, a fost o vastă paletă de sonorități și sensuri, având, de asemenea, ocazia minunată de a contribui la lărgirea repertoriului concertelor pentru vioară, violoncel și orchestră". Jan Vogler se referă la faptul că dublul concert scris în anul 2015 de compozitorul american John Harbison, inclus pe discul amintit, le-a fost dedicat lui și violonistei Mira Wang. Însă nu aceasta este înregistrarea pe care o veți asculta la CD Review, ci binecunoscutul Concert op. 102 în la minor de Johannes Brahms. Mira Wang și Jan Vogler au interpretat împreună pentru prima dată lucrarea în anul 1996, admirând unicitatea stilului acestui concert pe care l-au inclus de atunci în repertoriul lor de bază. Este remarcabilă frazarea imaculată și comunicarea dintre cei doi soliști. Ambii cântă pe instrumente Stradivarius și se folosesc de tonul sclipitor și bogat timbral al acestora pentru a oferi o interpretare splendidă Concertului op. 102 în la minor de Johannes Brahms.

Vă prezint albumul Double concertos la CD Review, în 31 mai, de la ora 11.30, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Larisa Clempuș