Apoi: 0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul Sibelius-Stravinski, înregistrat de violonista Zhi-Jong Wang și Orchestra Philharmonia, dirijor Thomas Sanderling - 28 și 29 mai, la CD Review

În 27 aprilie a apărut, la casa de discuri Accentus music, un album cu lucrări concertante înregistrate anul trecut, la Londra, de violonista Zhi-Jong Wang și Orchestra Philharmonia, cu Thomas Sanderling la pupitrul dirijoral. Protagonista acestui album, violonista chineză Zhi-Jong Wang, este o muziciană apreciată de critica internațională, numită "o nouă vedetă, unică în Asia". În prezent profesoară la Conservatorul din Shanghai, ea a debutat ca solistă la 14 ani împreună cu Orchestra Națională din Lille, sub bagheta celebrului Yehudi Menuhin și de atunci și-a intensificat considerabil activitatea concertistică. Un alt aspect care a contribuit la dobândirea faimei sale a fost câștigarea unor competiții muzicale prestigioase precum Concursul Internațional Yehudi Menuhin sau Concursul de Vioară din China. În ceea ce privește proiectele discografice, violonista Zhi-Jong Wang a înregistrat până acum 3 albume, concentrate cu precădere pe repertoriul modern și contemporan. Cel mai recent disc al ei este primul care include și o lucrare romantică - este vorba despre Concertul op. 47 în re minor de Jean Sibelius. Despre acest album, violonista spune: 'Ideea de la care am pornit a fost de a alătura două lucrări distincte contrastante scrise la începutul secolului trecut. Deși sunt compuse la distanță de 30 de ani, când le asculți ai impresia că le desparte un secol. Concertul de Sibelius este conceput ca o lucrare foarte violonistică, perfect potrivită în mâna solistului, iar atmosfera este întunecată și introvertită, în timp ce piesa lui Stravinski este la polul opus: captivantă și plină de suspans, având caracteristici ale muzicii de cameră.' În Concertul op. 47 în re minor, unica lucrare concertantă a lui Jean Sibelius, violonista Zhi-Jong Wang, o muziciană cu profunzime și complexitate emoțională, transmite acea stare sumbră și meditativă specifică lucrării și ne oferă o interpretare convingătoare, bazându-se și pe tehnica sa infailibilă, mai ales în partea a treia.

Albumul include și Concertul în Re pentru vioară și orchestră de Igor Stravinski. Este o lucrare neoclasică scrisă în anul 1931, structurată în patru mișcări: Toccata, două Arii și Capriciu. Din cauza dificultății deosebite, a structurilor acordice neobișnuite și a orchestrației complexe, piesa este interpretată rar pe scenele de concert sau în studiourile de înregistrări. Prima imprimare a fost făcută chiar de Igor Stravinski în calitate de dirijor, cu Samuel Dushkin solist, au urmat apoi încă câteva versiuni, printre cele mai bune numărându-se înregistrările violoniștilor Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux, Itzhak Perlman și Hilary Hahn. Cea mai recentă este, evident, înregistrarea violonistei Zhi-Jong Wang acompaniată de Orchestra Philharmonia. Întrebată despre Concertul lui Stravinski, violonista chineză spune: "Amalgamul stilistic, cu un limbaj mereu schimbător încadrat în forme baroce și romantice, presupune un efort enorm din partea interpreților. Lucrarea jonglează cu măști, reflecții, ironie, cinism și sarcasme. Contrastează sentimentele vesele cu exagerările și cu momentele experimentale. Însă, ca solist violonist nu te confrunți cu un concert virtuoz în sensul conventional, întrucât Stravinsky nu era tocmai familiar cu posibilitățile tehnice și tonale ale instrumentului." Sesizând în profunzime aspectele stilistice ale Concertului pentru vioară și orchestră de Stravinski, atât solista, cât și ansamblul londonez Philharmonia par să treacă lejer peste teribilele dificultăți tehnice și ne oferă o interpretare spectaculoasă sub conducerea celebrului dirijor german Thomas Sanderling.

Cele două concerte pentru vioară și orchestră ale compozitorilor Igor Stravinski și Jean Sibelius, înregistrate de violonista Zhi-Jong Wang și Orchestra Philharmonia, vor fi difuzate la Radio România Muzical în 28 și 29 mai 2018, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Larisa Clempuș