Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Englabörn & Variations' al compozitorului Johann Johannsson - la CD Review în 14 și 15 mai 2018

Disc lansat în 23 martie

În data de 9 februarie a acestui an s-a stins din viață, la doar 48 de ani, unul dintre cei mai apreciați compozitori și producători islandezi, Johann Johannsson, care și-a început cariera muzicală în anul 1980 și a scris muzică de film, de teatru și de dans, stilul compozițiilor sale fiind o combinație de muzică tradițională orchestrală cu elemente de jazz și cu muzică minimalistă și electronică. După moartea neașteptată a compozitorului, casa de discuri Deutsche Grammophon, cu care acesta avea contract din anul 2016, a relansat primul album al artistului înregistrat în anul 2002 și intitulat Englaborn. Este vorba despre o suită bazată pe muzica scrisă de Johannsson pentru o piesă de teatru cu același titlu. Modul de lucru al compozitorului a constat în înregistrarea instrumentelor de coarde și procesarea lor prin filtre digitale, permițându-i asamblarea și reconfigurarea lor. În ultimele săptămâni de viață, compozitorul Johann Johannsson s-a implicat activ în pregătirile pentru relansarea albumului Englaborn, care urma să apară într-o nouă formă, remasterizat, conținând două CD-uri cu aranjamente noi ale unor lucrări mai vechi. Unele au fost realizate de însuși Johannsson, între acestea aflându-se și versiunea pentru pian a piesei Englaborn interpretată de Vikingur Olafsson, în timp ce pentru alte lucrări a colaborat cu muzicianul japonez Ryuichi Sakamoto și cu violoncelistul islandez Hildur Guðnadóttir. În urma discuțiilor casei de discuri Deutsche Grammophon cu familia regretatului compozitor, lansarea noului album s-a concretizat în cele din urmă, pe data de 23 martie a acestui an, fiind considerat un fel de testament muzical al compozitorului.

Piesa Odi et Amo reprezintă esența albumului, potrivit spuselor compozitorului Johann Johannsson, și conține elemente de limbaj specifice ultimei sale etape de creație. Piesa este inspirată de un text al poetului roman Catullus, care vorbește despre natura complexă a sentimentelor și relațiilor interumane. Înainte de finalizarea albumului său, compozitorul Johann Johannsson vorbea despre semnificațiile piesei Odi et Amo, care înseamnă Urăsc și Iubesc. "Am terminat muzica în toamna anului 2001, în acea perioadă care părea apocaliptică. Am vrut ca muzica să fie o transpunere vocală a motivului armonic descendent care străbate întreaga piesă. Concepută pentru cvartet de coarde și voci sintetizate pe calculator, lucrarea reflectă contradicțiile explorate în poemul lui Catullus, rezonând cu temele piesei.".

CD-ul include și piese corale, Orphic Hymn și Holy Thursday, în stilul motetelor renascentiste și baroce, îmbinând scriitura contrapunctică cu cea omofonă, armoniile modale cu sistemul tonal, și cu tehnici de compoziție moderne.

Muzica lui Johannsson ne transpune într-un univers sonor aparte, mergând de la dezolare și agonie la lumină și însuflețire, întotdeauna cu elemente de limbaj ingenioase, experimentale, reunite într-un stil componistic unic în peisajul muzical actual. Găsim aici muzică minimalistă, ambientală, electronică, influențe ale unor compozitori clasici, cel mai proeminent fiind Erik Satie și muzică vocală inspirată de stilul baroc.

Johann Johannsson a fost unul dintre cei mai activi și respectați compozitori islandezi. Născut în 19 septembrie 1969, la Reykjavik, el a studiat pianul și trombonul de la vârsta de 11 ani, dar a renunțat o perioadă la muzică, alegând facultatea de limbi străine și literatură, la Universitatea Islandeză. Și-a început practic cariera muzicală spre sfârșitul anilor 1980, desfășurându-și activitatea ca producător, chitarist și pianist. În 1999 a înființat o asociație și o casă de discuri care au încurajat colaborarea artiștilor de jazz, muzică clasică, rock și muzică electronică. De altfel și compozițiile lui Johannsson îmbină genuri și stiluri diferite, toate având o complexitate emoțională deosebită. Artistul islandez a înregistrat de-a lungul timpului nouă discuri și a fost un prolific compozitor de muzică de film, el primind nominalizări la Oscar și un premiu Golden Globe pentru coloana sonoră The Theory of Everything.

Albumul Englabörn & Variations va fi difuzat la Radio România Muzical în 14 și 15 mai, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Larisa Clempuș