Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Volver', cu Placido Domingo și Pablo Sainz Villegas - CD Review, 7-8 mai

Disc în avanpremiera lansării oficiale din 11 mai

La începutul acestui an, casa de discuri Sony a inclus pe lista chitariștilor cu care colaborează un nou nume, Pablo Sainz Villegas. Muzicianul spaniol născut în anul 1977 a mai lansat până acum opt albume pe care a inclus, între altele, lucrări de Heitor Villa-Lobos, Joaquin Rodrigo, Felix Mendelssohn sau Luciano Berio. Însă primul CD pe care acesta l-a înregistrat de când a semnat contractul cu casa de discuri amintită este albumul intitulat Volver, ce urmează să apară oficial peste doar patru zile, în 11 mai. Discul a fost înregistrat de Pablo Sainz Villegas alături de celebrul tenor Placido Domingo. Cei doi muzicieni cântă împreună de câțiva ani, primul lor concert având loc cu prilejul sărbătoririi celor 75 de ani ai tenorului, atunci când au cântat pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid, în fața unui public format din peste 75 de mii de oameni. Placido Domingo îl consideră pe Villegas un mare mastru al chitarei. Iar acesta din urmă își declară admirația profundă față de celebrul tenor, spunând că timpul petrecut cu Placido Domingo este pentru el o adevărată inspirație. Discul pe care l-au înregistrat împreună s-a născut din dragostea lor comună pentru repertoriul latino-american, spaniol și portughez. Astfel, ei au ales pentru albumul lor tangouri, romanțe, melodii din zarzuele, cântece cu parfum tradițional latin scrise pe parcursul secolului trecut, o muzică plină de nostalgie și intensitate emoțională.

Dacă tenorul Placido Domingo nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai lumii, despre chitaristul Pablo Sainz Villegas se poate spune că este un muzician talentat, creativ, în afirmare. El s-a născut la Logrono, în Spania și s-a stabilit la New York, a studiat la Conservatorul din Madrid, Hochschule für Musik "Franz Liszt" din Weimar și Manhattan School of Music. Admirat de cronicarii publicației The New York Times pentru frumusețea și rotunjimea sunetului instrumentului său, Pablo Sainz Villegas a debutat ca solist al Filarmonicii din New York sub bagheta lui Rafael Fruhbeck de Burgos, la Lincoln Center. Succesul acelui concert a fost atât de mare, încât au urmat pentru chitarist invitații de a cânta pe scene din peste 30 de țări, cu orchestre simfonice din San Francisco, Boston, Los Angeles, Pittsburg, Copenhaga sau Lyon. În timp, artistul a dezvoltat preferințe repertoriale clare, a promovat lucrările clasice din creația contemporană spaniolă, prezentând în primă audiție absolută lucrări ale unor compozitori ca Tomás Marco, Lorenzo Palomo, Jacobo Durán Loriga și Carlos Blanco Ruiz.

Pe albumul Volver, tenorul Placido Domingo și chitaristul Pablo Sainz Villegas au inclus, între altele, piesele 'Sabor a mi' de Alvaro Carrillo, 'Coimba' de Raul Ferrao, 'Historia de un amor' de Carlos Eleta Almaran, 'Una limosna por el amor de Dios' de Agustin Barrios Mangore, 'Dos cruces' de Carmelo Larrea și 'Gracias a la vida' de Violeta Parra.

Puteți asculta albumul Volver în premieră la Radio România Muzical pe 7 și 8 mai 2018, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Larisa Clempuș