Apoi: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Simfonii de Beethoven cu Orchestra Filarmonicii din New York, dirijor Jaap van Zweden

Este prima dată când avem șansa de a asculta în cadrul emisiunii Music box înregistrări ale unei celebre orchestre, cea a Filarmonicii din New York. Este vorba despre un disc lansat în 2 martie 2018 de casa Decca Gold, cu simfoniile a cincea și a șaptea de Beethoven, înregistrate sub bagheta celui care din septembrie 2018 va deveni director muzical en titre al filarmonicii new-yorkeze, dirijorul olandez Jaap van Zweden.

Excelența ar fi un cuvânt definitoriu pentru Orchestra Filarmonicii din New York, cea mai veche orchestră americană, înființată în anul 1842. Și nu doar cea mai veche, dar și una dintre cele mai bune din America, parte din așa numitul Big Five - denumire pentru primele 5 orchestre americane. Alături de Filarmonica din New York, regăsim în acest grup Big Five orchestrele simfonice din Boston, Cleveland, Philadelphia și Chicago.

Orchestra Filarmonicii din New York și casa Decca Gold, divizia americană pentru muzică clasică a grupului Universal Music, recent înființată, își propun să colaboreze pe un termen lung, această asociere fiind anunțată în februarie anul acesta, când a fost prezentată și stagiunea 2018-2019, prima stagiune pregătită de noul director muzical Jaap van Zweden. Și iată că avem un prim disc cu lucrări de Beethoven - Jaap van Zweden a mai semnat în cariera sa o integrală a simfoniilor de Beethoven, alături de Residentie Orkester din Haga.

Vigoare, forță, un spirit imperial - specifice Orchestrei Filarmonicii din New York, regăsim și înregistrarea lansată în 2 martie 2018 a celebrei Simfonii a cincea de Beethoven, simfonia destinului.

Jaap van Zweden - iată un nume puțin cunoscut în România, un dirijor cu o carieră care a înflorit pe pământ american: în 2012, Jaap van Zweden era numit dirijorul anului de Musical America, cea mai importantă publicație americană de profil; în 2013, New York Times scria despre faptul că este și dirijorul cel mai bine plătit din America. În 2016, în ianuarie, Jaap van Zweden era numit viitorul director muzical al filarmonicii new-yorkeze, începând , oficial, cu stagiunea 2018-2019. Este o sarcină dificilă - pentru că nu are de condus doar, efectiv, orchestra și să gândească programele de concert, ci și să strângă peste 300 milioane de dolari cât sunt necesari pentru refacerea sălii de concerte și, de asemenea, de găsit soluții pentru funcționarea orchestrei pe parcursul reparațiilor care vor dura minim 2 ani. Și bineînțeles, înainte de toate, să mențină nivelul înalt al orchestrei, vital pentru atragerea sponsorilor, fiind știut că orchestrele americane se autofinanțează în mare parte.

Sunt de acord cu ziaristul de la New York Times care nota că versiunile lui Jaap van Zweden nu se remarcă neapărat prin emoția pe care o suscită, ci prin atenția pentru detalii și o construcție fără cusur. Este valabil și pentru ceea ce puteți asculta în înregistrarea Simfoniei a VII-a de Beethoven.

Discul cuprinzând simfoniile a V-a și a VII-a de Beethoven este primul din seria plănuită de Decca Gold cu filarmonica new-yorkeză condusă de Jaap van Zweden, directorul ei muzical, o serie care va cuprinde în următorii ani încă minim 5 titluri. De asemenea, casa Decca Gold va publica în viitor și toate înregistrările filarmonicii new-yorkeze realizate în ultimii 10 ani - este posibil, deci, să le ascultăm și noi la Radio România Muzical.

Albumul poate fi ascultat luni, 30 aprilie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 6 mai, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Cristina Comandașu