Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianiștii Martha Argerich și Serghei Babayan - albumul 'Prokofiev for Two' - Music box, 23 aprilie

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 23 martie 2018: "Prokofiev for Two" cu pianiștii Martha Argerich și Serghei Babayan.

Muzici de scenă sau incluse în coloane de film aparținând lui Serghei Prokofiev - în versiune pentru două piane, transcripții realizate de Serghei Babayan. Și doi pianiști redutabili - minunata Martha Argerich, care nu mai are nevoie de nicio prezentare și Serghei Babayan, un nume mai puțin cunoscut în România, însă foarte cunoscut în lumea pianistică internațională, atât datorită carierei sale de solist - a cântat alături de marile orchestre a lumii, este laureat al Concursului Regina Elisabetha de la Bruxelles, cât și datorită faptului că este unul dintre cei mai căutați profesori de pian ai momentului, printre discipolii săi regăsindu-se, de exemplu, Daniil Trifonov.

Serghei Babayan a fost invitatul Marthei Argerich în cadrul festivalului de la Lugano, unde Argerich are în fiecare an propriul proiect. Înregistrările pe care le veți asculta în continuare sunt realizate în timpul unui recital live.

Toate transcripțiile de pe acest disc care debutează cu 12 momente din baletul "Romeo și Julieta", i-au fost inspirate lui Serghei Babayan de personalitatea Marthei Argerich și toate transcripțiile îi sunt dedicate. Argerich și Babayan sunt prieteni de mult timp; ca să fiu precisă, din 1991, când Babayan se afla la Bruxelles pentru Concursul Regina Elisabetha și, printr-o întâmplare fericită, a găsit numărul de telefon al Marthei. A sunat-o, s-au cunoscut și astfel a pornit o foarte frumoasă colaborare muzicală care durează până astăzi. Înregistrările de pe disc au fost realizate în timpul festivalului de la Lugano în 2013; ilustrează cu prea plin de măsură talentul, măiestria unor muzicieni de mare calibru, amândoi îndrăgostiți de muzica lui Prokofiev. Martha Argerich a inclus chiar în recitalul ei de debut, în 1960, o lucrare de Prokofiev, iar de-a lungul carierei a demonstrat o afinitate deosebită pentru repertoriul semnat de compozitorul rus, fiind considerată una dintre cele mai bune interprete ale acestei muzici. Serghei Babayan, născut în fosta Uniune Sovietică, de origine armean, are cu predilecție în repertoriu concertele pentru pian și orchestră de Prokofiev.

Mi se pare interesant că alături de un opus atât de cunoscut ca muzica de balet "Romeo și Julieta", găsim pe acest album și lucrări care nu se bucură de o asemenea notorietate, așa cum este coloana sonoră a filmului "Dama de pică", pe care Prokofiev a scris-o în anul 1936 pentru un film care, în cele din urmă, nu a mai fost turnat. Puțin cunoscută este și muzica de scenă scrisă de Prokofiev un an mai târziu pentru "Hamlet" de Shakespeare. În 1936, Prokofiev compunea o altă muzică de scenă, pentru "Evgheni Oneghin", un proiect menit să-l comemoreze pe Pușkin, la 100 ani de la moarte. În 1949, tot figura marelui scriitor rus inspira Valsurile Pușkin op.120. Romanul unui alt scriitor rus, Lev Tolstoi - mă refer la "Război și pace", stă la baza operei cu același nume de Prokofiev. Din toate aceste lucrări, veți asculta momente transcrise de Serghei Babayan pentru două piane.

Prokofiev for Two - doi mari pianiști ai timpurilor noastre, într-un repertoriu incintant și neobișnuit.

Un album difuzat de Radio România Muzical luni, 23 aprilie, ora 19.00, în reluare, duminică, 29 aprilie, ora 13.05, un album ce poate fi ascultat oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Cristina Comandașu