Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Mozart in the jungle (4)', la CD Review în 23 aprilie

Disc lansat 16 februarie 2018

În 16 februarie a apărut pe disc coloana sonoră a celui mai nou sezon din seria Mozart in the jungle realizată în regia lui Paul Weitz, avându-i în distribuție pe Lola Kirke, Malcolm McDowell, Saffron Burrows, Bernadette Peters și Gael Garcia Bernal. Acest serial de televiziune a fost creat pe baza cărții scrise de o oboistă cunoscută în America de Nord, Blair Tindall în vârstă de 58 de ani, care și-a desfășurat activitatea ca membră a unor orchestre prestigioase ca Filarmonica din New York, Orchestra de Cameră Orpheus și Orchestra Saint Luke. A susținut recitaluri apreciate de critici la Carnegie Hall și a avut chiar și o nominalizare la Premiul Grammy, categoria jazz. În anul 2005 a publicat cartea Mozart in the jungle, reunind experiențe ale sale din lumea muzicii clasice, iar în 2014 cartea a fost adaptată pentru filmul care a ajuns deja la sezonul al patrulea.

Coloana sonoră include înregistrări realizate de artiști renumiți ca bas-baritonul Bryn Terfel, pianistul Malcolm Martineau, Orchestra Simfonică din Dallas, Capella de Stat din Weimar sau Cappella Strumentale del Duomo di Novara. Regăsim pe acest album lucrări celebre de Maurice Ravel, Ralph Vaughan Williams sau Franz Liszt, muzică barocă și clasică, dar și piese contemporane scrise de Caroline Shaw și David Majzlin. Ultimul compozitor amintit este un și un producător muzical cu o bogată activitate în California. Stilul creațiilor sale din zona muzicii de film este eclectic, reunește genuri și abordări diferite pentru a oferi unicitate fiecărui proiect artistic. Pentru coloana sonoră a filmului Mozart in the Jungle, compozitorul a scris piesa An important woman, înregistrată de ansamblul care îi poartă numele, David Majzlin Quartet. După această lucrare urmează o scurtă piesă Antract compusă de Caroline Shaw, o muziciană new-yorkeză în vârstă de 36 de ani care a primit Premiul Pulitzer pentru muzică în anul 2013.

Găsim pe acest disc și o lucrare a compozitoarei și prințesei germane Anna Amalia von Sachsen care a trăit între anii 1739 și 1807, fiind o pasionată promotoare a muzicii clasice la curtea de la Weimar. Una dintre cele mai cunoscute creații ale sale a fost opera Erwin și Elmira. Un interludiu instrumental din această operă interpretat de Capella de Stat din Weimar, cu Peter Gulke la pupitrul dirijoral, este inclus pe albumul amintit. Urmează apoi o lucrare a unei alte compozitoare mai puțin cunoscute în zilele noastre, Isabella Leonarda, născută în anul 1620 la Novara, în Italia. Ea a fost una dintre cele mai prolifice compozitoare din perioada barocă, dar lucrările sale s-au bucurat de popularitate doar în orașul natal.

Pe album apare și superba piesă pentru voce și pian Youth and love din setul Songs of travel scris de Ralph Vaughan Williams între anii 1901 și 1904. Melodia este pusă în lumină de binecunoscutul bariton Bryn Terfel cu vocea sa caldă și bine conturată.

Albumul cu coloana sonoră a filmului Mozart in the jungle, sezonul al IV-lea, va fi difuzat la Radio România Muzical în 23 și 24 aprilie 2018, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Larisa Clempuș