Apoi: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Julia Lezhneva și Franco Fagioli - Gloria de Vivaldi: Music box, 16 aprilie

Vă propun un disc apărut pe 23 martie 2018: Gloria - lucrări vocal-simfonice de Antonio Vivaldi cu două celebre voci în prim plan: soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli, acompaniați de Ansamblul I Barocchisti condus de Diego Fasolis.

Diego Fasolis declară că speră ca înregistrările de pe acest album să devină o referință pentru cele trei lucrări vivaldiene alese: Gloria, Nisi Dominus și Nulla in mundo pax. Cred că speranța sa va deveni realitate. Și cred că veți fi de acord cu mine după ce veți asculta prima lucrare de pe acest disc: Gloria de Antonio Vivaldi care îi reunește pe cei doi soliști, Julia Lezhneva și Franco Fagioli, alături de Corul Radioteleviziunii Elvețiene și Ansamblul I Barocchisti, dirijor Diego Fasolis. Cu toții, specialiști ai interpretării muzicii baroce.

Un album Vivaldi semnat de două dintre cele mai importante nume de cântăreți care abordează astăzi muzica barocă. Contratenorul Franco Fagioli, cu această voce ieșită din comun care acoperă și ambitusul de soprană și cel de alto - ceea ce e neobișnuit - un contratenor născut în Argentina, care la 37 ani se poate mândri cu 9 discuri apărute la casele Decca și Deutsche Grammophon. În 12 ianuarie 2018 și-a lansat un disc solo cu arii de Handel - prezentat și la Radio România Muzical. O siguranță remarcabilă, o tehnică abil stăpânită de interpretare a muzicii baroce și foarte multă expresivitate - este ceea ce găsim în interpretarea lui Franco Fagioli pentru lucrarea Nisi Dominus de Antonio Vivaldi.

A doua vedetă de pe acest disc - soprana rusă Julia Lezhneva. Este o adevărată performanță pentru soprana de doar 28 ani să ajungă una dintre cele mai solicitate voci ale momentului. Este evident că glasul ei e foarte special: o sonoritate de cristal, îngerească cum au numit-o unii. O voce care are însă și o carnație specială, un timbru catifelat și posibilități tehnice ieșite din comun. Pentru mine, revelația acestui disc a fost penultima parte a lucrării Nulla in mundo pax - Julia Lezhneva demonstrează acolo performanțe tehnice și artistice cu totul ieșite din comun.

Și ca impresie generală despre acest album Gloria, aș adăuga și aprecierea mea pentru capacitatea tuturor muzicienilor de a crea atmosfera tipică pentru lucrările lui Vivaldi. Iubesc Veneția și am recunoscut în această muzică și modul ei de interpretare parfumul și stilul pe care doar acest oraș unic în lume le poate inspira. Ascultând acest disc, ne putem transpune într-o secundă într-o gondolă pe unul dintre canalele Veneției, un oraș care trăiește în ritmul propriu, inspirând măreție și frumusețe.

Albumul Gloria poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 16 aprilie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 22 aprilie, de la ora 13.05.

Cristina Comandașu