Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Beethoven cu Martha Argerich și Seiji Ozawa - Music box, 19 martie

Un disc apărut la casa Decca pe 2 februarie 2018; Simfonia I și Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Beethoven, cu pianista Martha Argerich și Orchestra de Cameră din Mito, dirijor Seiji Ozawa.

Dirijorul japonez Seiji Ozawa are 82 ani; Martha Argerich, 76 ani – acesta este primul disc pe care-l realizează împreună. Însă legăturile Marthei Argerich cu Japonia sunt foarte strânse: de 19 ani, la Bepu, un oraș din sudul Japoniei, are loc festivalul Martha Argerich, unde, anul acesta, ansamblu se numără printre invitați această orchestră de cameră din Mito, un alt oraș japonez, aflat pe coasta de est a țării. Seiji Ozawa este din 2013 director general al acestei orchestre din Mito care s-a impus prin calitate și proiectele interesante pe care le-a derulat.

De altfel, calitatea orchestrei este foarte ușor de sesizat și în înregistrările de pe acest disc. Sigur, starul indubitabil este pianista Martha Argerich, un adevărat fenomen; la 76 ani, ea are spiritul unei adolescente, așa cum sesiza și un cronicar de la revista Gramophone, apreciere valabilă și pentru dirijorul Ozawa. Perlaj perfect, discurs minunat dozat între spiritul partiturii și o nuanță personală, momente de piano care te lasă fără suflare, un tempo năvalnic în partea a treia, controlat în cele mai mici detalii: Martha Argerich este, indubitabil, una dintre cele mai mari pianiste care au trăit vreodată.

Prima simfonie de Ludwig van Beethoven este prilej de a admira din nou această orchestră japoneză, despre care știm atât de puține.

Mito este un oraș cu o tradiție istorică și culturală foarte importantă în Japonia, care a contribuit la modernizarea Japoniei în secolul al XIX-lea.

Orchestra de Cameră din Mito a fost înființată în anul 1990, odată cu inaugurarea Turnului artelor din Mito – un complex cu o sală de concerte, galerie de artă și un teatru. Orchestra este alcătuită din 21 de muzicieni japonezi și 5 muzicieni străini activi în importante orchestre europene. Sunt obișnuiți să cânte și fără dirijor, pe lângă concertele obișnuite de stagiune unde sunt conduși de nume importante.

Orchestra de Cameră din Mito demonstrează, încă o dată, că un ansamblu asiatic condus de un mare dirijor este la nivelul marilor orchestre la nivel internațional, mai ales în Japonia, unde muzica clasică are astăzi o importantă tradiție, susținută și de statul japonez. Discul prezentat a fost lansat mai întâi în Japonia, în octombrie 2017 și a ocupat primul loc în topul vânzărilor de muzică clasică încă din prima săptămână de la lansare. Este și acesta un semn despre apetența japonezilor pentru muzica clasică.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 19 martie, ora 19.00. 

Cristina Comandașu