Urmează: 18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Daniel Hope - Journey to Mozart: Music box, 26 februarie

Albumul Journey to Mozart, semnat de violonistul Daniel Hope și Orchestra de Cameră din Zurich, al cărei director muzical, din 2016, este Daniel Hope, a apărut la casa Deutsche Grammophon pe 9 februarie 2018.

Cu Mozart urci Everestul. Urci și tot urci, iar muntele devine mai mare și mai mare și mai mare. Și totuși, de fiecare dată când te aproprii, este din ce în ce mai plăcut. Și totuși este încă atât de departe. A trebuit deci să trăiesc această experiență, să trăiesc cu Mozart înainte de a intra în studioul de înregistrări și să spun: “Iată ce vreau să spun despre Mozart”. – spune Daniel Hope în materialul video de prezentare a acestui disc, pe care regăsim din creația lui Mozart Concertul nr.3 și Adagio KV 261 pentru vioară și orchestră, precum și un aranjament pentru vioară și orchestră după celebra parte Alla turca din Sonata nr.11 pentru pian.

Daniel Hope ne oferă o viziune a lui Mozart dincolo de standardul foarte comercial pe care l-au impus bomboanele Mozart; practic, o reinterpretare a acestui compozitor despre care ni se părea că știam totul, dar despre care realizăm, de fiecare dată când îi ascultăm lucrările, că ne scapă printre degete. Daniel Hope atinge foarte precis tema Mozart: un geniu a cărui muzică pare să vină de dincolo de orice e tipic uman, care reușește să dea o formă ideală emoțiilor umane, dar o persoană care ni se pare foarte caldă și apropiată. Această dihotomie între Mozart – geniul rece și omul cald, transpare, cred, atât de bine, din interpretarea lui Hope și a Orchestrei de Cameră din Zurich: are și parfumul autentic al interpretărilor de secol XVIII și dar și căldura și inventivitatea tipice oamenilor de astăzi.

Daniel Hope ne oferă posibilitatea de a înțelege mai bine timpul în care a trăit Mozart, acest secol al XVIII-lea atât de fecund în istoria omenirii, nu doar în istoria muzicii. De aceea, a inclus pe acest album lucrări ale altor compozitori care l-au anticipat pe Mozart, așa cum este Christoph Willibald Gluck, născut în anul 1714 și stins din viață cu doar 4 ani înaintea lui Mozart, în 1787, creatorul operei clasice, care l-a inspirat de altfel și Mozart. Din creația lui Gluck apar pe acest album Dansul furiilor și Dansul spiritelor binecuvântate din opera Orfeu și Euridice. Apoi, facem cunoștință cu muzica lui Josef Myslivecek, compozitor ceh care a fost prieten cu Mozart, care scrie într-un foarte elegant stil clasic. Iar în fine, ascultăm o romanță pentru vioară și orchestră de Johann Peter Salomon, cunoscut drept unul dintre marii impresari ai finalul de secol al XVIII-lea și început de secol XIX, el însuși violonist, cu o importantă activitate în Anglia, cel care, de altfel, a introdus în Albion creația lui Mozart. Se pare că el este cel care a dat Simfoniei 41 titlul “Jupiter”.

Cu siguranță, însă, o mult mai mare influență a avut asupra lui Mozart Joseph Haydn – relația dintre cei doi este binecunoscută: Mozart i-a dedicat lui Haydn șase cvartete scrise între anii 1782 și 1785. Haydn a mărturisit că Mozart este cel mai mare compozitor care a trăit vreodată. Pe acest disc regăsim Concertul în sol major pentru vioară și orchestră de Haydn. Concertele pentru vioară și orchestră de Haydn sunt mult mai puțin cunoscute decât cele de Mozart – de altfel, doar 3 astfel de partituri s-au păstrat până în zilele noastre. O muzică senină și plină viață – așa cum era însuși Haydn.

Coda acestui album este un aranjament realizat de Olivier Fourés după Alla turca din Sonata nr.11 pentru pian de Mozart – un aranjament în care regăsim percuție turcă și cu o interpretare, care, așa cum mărturisește Daniel Hope, vrea să recreeze atmosfera autentică vieneză din vremea lui Mozart , acest secol al XVIII-lea când încă Imperiul Otoman avea o importantă influență, mai ales culturală – asediul Vienei din anul 1683 era încă foarte apropiat în timp.

Într-adevăr, o fericită încheiere pentru un album special, așa cum mi s-au părut toate albumele lui Daniel Hope de până acum. Nu știu dacă își propune acest lucru, însă fiecare album al lui Daniel Hope înseamnă o poveste și noi perspective asupra unui compozitor sau unei personalități pe care Daniel Hope dorește să o evoce. Mai mult decât atât, personalitatea caldă și deschisă a lui Daniel Hope transpare și în modul cum cântă și cum comunică cu publicul, chiar și prin intermediul unui disc. Recomand acest disc tuturor celor care încă mai cred că muzica clasică este și pentru oamenii secolului XXI.

Albumul Journey to Mozart poate fi ascultat în premieră românească la radio luni, 26 februarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 4 martie, de la ora 13.05. Oricând, pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Cristina Comandașu