Urmează: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 17.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violoncelistul Kian Soltani și pianistul Aaron Pilsan - albumul Home: Music box, 19 februarie

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 9 februarie - Home cu violoncelistul Kian Soltani și pianistul Aaron Pilsan. Doi tineri muzicieni austrieci - aparținând însă și altor culturi decât cea austriacă: Kian Soltani provine din părinți iranieni și consideră foarte importantă moștenirea sa persană, iar tatăl lui Aaron Pilsan este român. În acest caz, ne dăm seama de ce un albumul cu titlul "Acasă" are semnificații foarte importante, iar pe acest disc, muzicieni au inserat lucrări care vorbesc atât despre patria lor actuală - opusuri semnate de Schubert și Schumann, cât și despre Persia lui Kian Soltani - în pagini compuse de compozitorul contemporan Reza Vali și de Soltani însuși.

Kian Soltani este un violoncelist austriac de 25 ani născut la Bregenz din părinți iranieni, muzicieni profesioniști; un tânăr muzician foarte talentat, care a început să cânte la violoncel de la vârsta de 4 ani, bursier al fundației pentru tinere talente Anne Sophie Mutter și un protejat al lui Daniel Barenboim, cu al cărui West Eastern Divan a cântat și va mai cânta și în acest an, într-un turneu la nivel mondial.

În materialul de prezentare a acestui album, Home, Kian Soltani vorbește despre locul care reprezintă pentru el conceptul de acasă - regiunea Vorarlberg din Austria, acolo unde a copilărit. Și cum de locul acesta se leagă indisolubil și muzica lui Franz Schubert - mai ales Sonata Arpeggione, această sonată atât de importantă în repertoriul violonceliștilor, pe care a ținut foarte mult să o includă și în acest prim disc al său apărut la o casă importantă.

Kian Soltani și Aaron Pilsan cântă împreună în recitaluri de mult timp. Iar în repertoriul lor figurează de mulți ani lucrări pentru violoncel și pian de Robert Schumann pe care le-au inclus și pe albumul lor Home: 3 trei piese fantezii op.73 și Adagio și Allegro op.70.

Pianistul Aaron Pilsan a fost numit de presa austriacă "un copil-minune al pianului". S-a născut în anul 1995 și a crescut în aceeași regiune din Austria ca și Kian Soltani, în Vorarlberg. La 22 ani, Aaron Pilsan a apărut deja pe scenele celor mai importante festivaluri din Austria, Germania și Elveția, și-a lansat primul disc cu lucrări pentru pian solo, primit cu entuziasm de critică. Îi place să cânte muzică de cameră - ceea ce este foarte vizibil și în înregistrările realizate pentru albumul Home.

"Sunt mulți violonceliști tineri buni, dar nu mulți sunt atât de versatili ca acest Kian Soltani" scrie în prezentarea acestui disc - o afirmație cu care sunt de acord. Mi se pare foarte importantă și câștigătoare inițiativa acestei celebre case, Deutsche Grammophon, de a miza pe noi nume care apar în lumea muzicii clasice. Artiști tineri, care impresionează prin nivelul lor înalt artistic, prin dăruire, inteligență, muzicalitate și care au și o poveste interesantă. E într-adevăr exotic să vezi un artist cu o figură extra-europeană, cum este iranianul Kian Soltani, cântând atât de concentrat și convingător muzica lui Franz Schubert, de exemplu. Dar în cele din urmă, nu cred că exotismul situației vinde un disc, ci ce are el mai deosebit de oferit - iar în cazul acesta, sunt atât interpretarea, cât și repertoriul. Kian Soltani și Aaron Pilsan au interpretat în premieră mondială cele 7 cântece populare persane de Reza Vali - compozitor iranian născut în anul 1952 - și tot în premieră mondială le-au înregistrat și pe acest disc.

Albumul poate fi ascultat în premieră luni, 19 februarie, ora 19.00, în reluare duminică, 25 februarie, ora 13.05. Sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018. 

Cristina Comandașu