Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Handel arias cu contratenorul Franco Fagioli

"Handel arias" se intitulează cel mai recent album al contratenorului Franco Fagioli lansat cu doar o lună în urmă, în 12 ianuarie 2018 de Deutsche Grammophon. În iulie 2015, el a devenit primul contratenor din istoria reputatei case de discuri care apare pe "eticheta galbenă". Astfel, după înregistrarea operei "Orfeu și Euridice" de Gluck, Franco Fagioli înregistrează în 2016, primul disc de recital cu arii de Rossini. Cu "Handel opera arias", Franco Fagioli înscrie cel de-al doilea album solo ca artist exclusiv Deutsche Grammophon. Glas luminos, acute strălucitoare, virtuozitate vocală, temperament latin și nu în ultimul rând o prezență scenică extrem de plăcută. Sunt calitățile pe care le întrunește carismaticul artist argentian - un specialist în opera barocă. Pentru noul său album, Franco Fagioli a explorat repertoriul handelian, alegând 12 dintre ariile lui preferate. "Când am făcut selecția -explică Franco Fagioli în trailerul oficial al albumului - am încercat să aleg acele arii care-mi vorbesc mie în diferite feluri...acele arii pe care am simțit că aș fi putut scrie chiar eu, fie din punct de vedere al versurilor, fie din cel al muzicii..."

Franco Fagioli este, la ora actuală, cel mai bun interpret al creației handeliene, recunoscut pentru ambitusul excepțional al glasului său ce se întinde pe trei octave dar și pentru perfecțiunea agilităților vocale. Georg Friedrich Handel - spune artistul argentinian - "este compozitorul care m-a impresionat dintotdeauna. "Îmi place să cred - mai spune Fagioli - că Handel a fost compozitorul care a știut să-și pună sufletul în sujba muzicii." Entuziasmul cântărețului pentru creația handeliană este molipsitor pentru ascultător. Splendoarea barocului radiază și în cele 12 arii alese pentru acest album. De altfel, Franco Fagioli crede că acestea sunt cele mai frumoase arii din toată creația lui Handel. Pentru incursiunea sa în opera handeliană, artistul argentinian i-a avut parteneri pe membrii ansamblului baroc Il Pomo d'Oro. "Să lucrezi cu acești instrumentiști este minunat, pot spune că suntem împreună pentru a interpreta această muzică extraordinară pe care o redescoperim cu fiecare interpretare." - a spus Franco Fagioli. Alături de muzicienii amintiți, cântărețul argentinian se află, în această perioadă, într-un turneu de promovare a albumului. Până în luna martie, muzicienii vor face un circuit în principale orașe din Franța, Germania, Belgia și Spania.

De-a lungul celor 5 ediții, ale rubricii Opera și vedetele ei" puteți asculta în premieră la Radio România Muzical acest album lansat în 12 ianuarie și inclus în proiectul "Discurile anului 2018". (Luni 12 februarie - vineri 16 februarie, ora 11.00)


Jeanine Costache