Apoi: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Maurizio Pollini interpretează muzică de Claude Debussy - CD Review, 12 și 13 februarie

Cel mai nou album al binecunoscutului pianist Maurizio Pollini va apărea spre sfârșitul acestei săptămâni, în 16 februarie, la casa de discuri care îl reprezintă pe muzicianul italian, Deutsche Grammophon. În avampremiera lansării albumului, aveți ocazia de a-l asculta integral, în premieră, la Radio România Muzical, în proiectul "Discurile anului 2018". Albumul nu este primul din discografia lui Maurizio Pollini care cuprinde muzică de Claude Debussy, experimentatul pianist înregistrând și în anul 1999 un disc cu primul caiet de Preludii și piesa "Insula veselă" semnate de compozitorul impresionist. De această dată, Pollini ne propune cel de-al doilea caiet de Preludii și Suita "In alb și negru" pentru două piane pe care o interpretează împreună cu fiul său, Daniele. Era, de altfel, de așteptat ca muzicianul să-i dedice un album lui Claude Debussy în anul 2018 când se împlinește un secol de la trecerea în eternitate a compozitorului francez, comemorarea acestuia fiind marcată de majoritatea pianiștilor și a caselor de discuri. Așa cum veți putea observa ascultându-l pe Maurizio Pollini, acesta este un interpret redutabil al muzicii lui Claude Debussy. În anii trecuți muzicianul care a împlinit în 5 ianuarie deja 76 de ani a fost admirat pentru claritatea și eleganța interpretărilor, fiind uneori criticat pentru austeritatea sa și pentru reținerea emoțională. Aș spune că aceste critici nu sunt valabile și în cazul muzicii lui Debussy, căreia Pollini îi oferă strălucire și rafinament, reușind să ne transpună lumea sonoră particulară ce caracterizează creația pentru pian a compozitorului amintit, exprimând stări afective de o profundă reverie, mai ales în piesele lente, în nuanțele de piano. Piesle sugerează diverse imagini și stări sufletești prin jocul de lumini și umbre, prin sonorități vaporoase, toate redate cu un lirism discret și fantezie de pianistul Maurizio Pollini. Jonglând cu efecte timbrale ingenioase și cu nuanțe contrastante, muzicianul conturează linii melodice vagi și delicate în culori armonice estompate cu rafinament.
Câștigător al prestigiosului Concurs Chopin de la Varșovia în anul 1960, Maurizio Pollini l-a impresionat pe marele Artur Rubinstein, care spunea atunci că Polini are o tehnică pianistică mai bună decât oricare din membrii juriului. Ca urmare a acelei performanțe, Pollini a evoluat la Teatrul Scala din Milano sub bagheta lui Sergiu Celibidache interpretând Concertul nr. 1 de Chopin, lucrare pe care a și înregistrat-o pentru primul său disc. A urmat o prodigioasă activitate concertistică și discografică, muzicianul imprimând zeci de albume cu creații baroce, clasice, romantice, moderne și contemporane, discuri recompensate de-a lungul timpului cu premii Gramophone, Echo Klassik, Diapason d'or și Grammy.
Albumul Debussy imprimat de Maurizio Pollini poate fi ascultat la Radio România Muzical în 12 și 13 februarie, de la ora 11.30, la CD Review (în cadrul emisiunii "Arpeggio") sau oricând pe site-ul proiectului "Discurile anului 2018".


Larisa Clempuș