Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Lucrări de Claude Debussy interpretate de pianistul Daniel Barenboim - Music box, 5 februarie

Un disc apărut pe 12 ianuarie 2018 la casa Deutsche Grammophon: piese pentru pian de Claude Debussy interpretate de Daniel Barenboim. Un disc așteptat și necesar în anul când se împlinesc 100 de ani de la dispariția marelui compozitor impresionist francez, care include, printre altele, două piese foarte cunoscute din creația lui Claude Debussy: Clair de lune din Suita bergamască și Valsul mai mult decât lent, urmate de mai curând necunoscuta Elegie.

Daniel Barenboin - o adevărată legendă în viață. Pianist, dirijor, creator de proiecte culturale, profesor, mentor și nu în ultimul rând comentator al vieții politice la nivel mondial. Pare aproape incredibil că la 75 ani împliniți în noiembrie 2017, Barenboim are încă energie pentru toate acestea. Însă agenda sa o dovedește cu prisosință; iar în programul concertelor lui de anul acesta, regăsim deseori muzica lui Debussy - va dirija Debussy, dar va cânta și la pian muzica maestrului francez, alături de prietena sa de o viață, pianista Martha Argerich.

Și ca preambul al acestui an Debussy - când se comemorează 100 de ani de la dispariția compozitorului, stins din viață în 25 martie 1918, Daniel Barenboim a înregistrat acest album Debussy. Am căutat - însă nu am mai găsit alte înregistrări ale lui Barenboim cu lucrări pentru pian solo de Debussy; este deci o premieră și pentru Daniel Barenboim. O muzică rafinată, interpretată de unul dintre marii pianiști ai timpurilor noastre: un nou exemplu, Suita Stampe de Claude Debussy.

O piatră de încercare pentru oricare pianist - preludiile lui Claude Debussy, dintre care cele mai cunoscute rămân cele din caietul I. 12 tablouri, dintre care unele sunt foarte cunoscute - Fata cu părul bălai sau Catedrala scufundată. Personalitatea lui Daniel Barenboim - năvalnică, puternică, seducătoare, plină de energie, se simte în interpretarea acestei muzici. Contrastul mi se pare foarte puternic față de Debussy-ul eterat propus de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho pe albumul pe care l-am ascultat în urmă cu 2 săptămâni . Două viziuni diferite asupra aceluiași compozitor, la fel de valabile însă. Aceasta este frumusețea muzicii - o partitură care capătă sub degetele interpreților ei diferiți noi și noi sensuri.

Discul Debussy semnat de Daniel Barenboim poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 5 februarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 11 februarie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018

Cristina Comandașu