Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Szymon Laks - muzică de cameră înregistrată în premieră de ARC Ensemble. Album din colecția 'Music in Exile' la CD Review din 9 februarie

În cadrul rubricii CD Review din 9 februarie vă propun un disc lansat anul trecut de Ansamblul ARC al Conservatorului din Toronto, un ansamblu pe care l-am putut asculta și la București, în cadrul celei mai recente ediții a Festivalului Enescu, formația impresionând prin profesionalism și interpretări de o calitate artistică remarcabilă. Muzica de pe acest album îi aparține lui Szymon Laks, compozitor și violinist de origine evreiască născut la Varșovia în anul 1901. El a studiat la Vilnius înainte de a intra la Conservatorul din orașul natal, în 1921, acolo unde a descifrat tainele compoziției cu Roman Statkowski și Piotr Rytel. A continuat studiile la Conservatorul din capitala Franței, devenind unul dintre cei mai respectați membri ai Asociației Tinerilor Muzicieni Polonezi din Paris. În 1941 a fost arestat de autoritățile naziste germane și încarcerat lângă Orleans, apoi trimis la Auschwitz, acolo unde a condus Orchestra deținuților. După doi ani a fost transferat la Dachau, iar în 29 aprilie 1945 lagărul unde se afla a fost eliberat de armata nord-americană. În aceeași primăvară s-a întors la Paris, a căpătat cetățenia franceză și a trăit acolo până la sfârșitul vieții, având o prolifică activitate în calitate de compozitor. El a scris în genurile muzicii baroce și clasice, folosind armonii tonale încadrate în structuri tradiționale. În lucrările sale poate fi observat un deosebit simț al proporțiilor, măiestrie contrapunctică, acuratețe ritmică și un stil simplu, imaculat.

Nominalizat pentru al treilea premiu Grammy în anul 2016, Arc Ensemble este cunoscut ca unul dintre cele mai prestigioase ansambluri camerale din Canada. Format din profesori ai Conservatorului Regal "Glen Gould" din Toronto, ansamblul a participat la festivaluri și evenimente importante din Budapesta, New York, Amsterdam, Londra, Washington și București. În ceea ce privește proiectele discografice, formația a înregistrat o apreciată colecție intitulată "Music in Exile" cuprinzând șase albume cu piese din creația unor compozitori persecutați în timpul celui de-al treilea Reich, lucrări imprimate în premieră. Ultimul album din acest în set este cel cu lucrări de Szymon Laks, pe care vi-l prezint în premieră la Radio România Muzical. Una dintre lucrările reprezentative de pe acest disc estecu Cvintetul pentru pian și coarde compus de Szymon Laks în anul 1967, cea mai lungă și substanțială lucrare de pe album, având la bază câteva cântece și dansuri poloneze în sonorități vesele, pline de strălucire. Interpretarea ansamblului de artiști ai Conservatorului Regal din Toronto este convinătoare. Muzicienii au meritul de a aduce în prim-plan creația acestui compozitor prea puțin cunoscut, Szymon Laks, dar, mai mult decât atât, o fac într-un mod impecabil, competent, cu pasiune și vitalitate.

Vă ofer selecțiuni de pe discul cu muzică de Szymon Laks în 9 februarie 2018, la CD Review, în cadrul emisiunii "Arpeggio", de la ora 11,30.

Larisa Clempuș