Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Seong Jin Cho interpretează Claude Debussy

Anul 2018 este dedicat, printre altele, și comemorării a 100 ani de la dispariția compozitorului Claude Debussy. Era de așteptat ca această comemorare să suscite un mare interes în rândul pianiștilor și caselor mari de discuri: deja au fost lansate sau urmează să fie lansate în curând mai multe albume cu muzica lui Debussy semnate de Daniel Barenboim, Maurizio Pollini și Seong Jin Cho. Acesta din urmă este de altfel și protagonistul albumului prezentat, al treilea album pe care acest pianist sud-coreean de 23 ani, câștigător al concursului Chopin de la Varșovia în 2015, l-a realizat pentru celebra casă Deutsche Grammophon.

Seong Jin Cho a inclus în programul primului său recital susținut pe scenă, la 11 ani, Suita Colțul copiilor de Claude Debussy - este lucrarea pe care o regăsim și pe acest disc al său Debussy apărut în 17 noiembrie 2017 la casa Deutsche Grammophon.

Seong Jin Cho a studiat la Conservatorul din Paris, între 2012 și 2015, cu Michel Beroff. A fost, evident, un prilej de a aprofunda interpretarea muzicii franceze, cea impresionistă, în special. Pe precedentele sale discuri, Seong Jin Cho a înregistrat Chopin, însă aș spune că mi se pare încă mai bun în interpretarea muzicii lui Debussy: un tușeu și un perlaj ieșite din comun, superbe nuanțe de piano, capacitatea de a crea imagini eterate - Seong Jin Cho se dovedește a fi un mare pianist, matur, interiorizat și plin de surprize. Calități dovedite cu prisosință de înregistrarea celor două Suite Imagini.

Seong Jin Cho are 23 ani și o carieră fulminantă în față. Câștigarea premiului I la Concursul Chopin de la Varșovia în 2015, i-a deschis larg porțile către o carieră internațională - primul său disc la Deutsche Grammophon a fost parte a premiului câștigat, iar succesul acelui prim album i-a determinat pe reprezentanții casei de discuri să-i propună un contract de exclusivitate în cadrul căruia a mai editat deja două albume. Seong Jin Cho a fost deja invitatul marilor orchestre europene și americane; la finalul anului 2017, Filarmonica din Berlin anunța că Seong Jin Cho urmează să-l înlocuiască pe Lang Lang în concertele pe care acesta din urmă a fost nevoit să le anuleze pentru 2018 din cauza problemelor de sănătate. Este încă o confirmare pentru acest tânăr pianist sud-coreean a cărui tehnică, seriozitate, maturitate și deplină înțelegere a muzicii îl plasează printre vârfurile generației sale. O nouă dovadă: înregistrarea Suitei Bergamasque, din care face parte și celebrul Clair de lune.

Insula veselă este piesa care conclude acest album special, pe care-l recomand tuturor celor care iubesc muzica lui Debussy.

Albumul poate fi ascultat în premieră la Radio România Muzical luni, 22 ianuarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 28 ianuarie, de la ora 13.05, sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Cristina Comandașu