Dirijorul Manfred Honeck - "Mi-ar placea sa concertam si la Bucuresti"

Manfred Honeck a dirijat pentru prima oara Orchestra din Pittsburgh în 2006. De curând, cunoscutul dirijor si-a prelungit contractul care-l leaga de aceasta orchestra pâna în 2016.


V-ati început cariera muzicala în tara dumneavoastra natala - Austria - dupa care ati dirijat mai multe orchestre europene mari. De curând, însa, ati semnat un contract pe termen lung care va leaga de Orchestra Simfonica din Pittsburgh. Ati spune ca preferati viata muzicala din Statele Unite celei din Europa?

Consider ca Statele Unite ale Americii au orchestre minunate, iar cea din Pittsburgh este una dintre cele mai bune. Exista aici o traditie fantastica, iar de aceasta institutie sunt legate numele unor mari dirijori precum Lorin Maazel, Mariss Jansons. Otto Klemperer a fost si el aici. Când am preluat eu cârma, am considerat-o o mare onoare. Ma bucur ca sunt aici si ca pot dirija aceasta orchestra americana cu traditie pâna în anul 2016.


Ce ne puteti spune despre relatia dumneavoastra cu aceasta orchestra?

În primul rând sunt niste muzicieni exceptionali deoarece, dupa cum stim, standardele tehnice sunt, în America, foarte ridicate. Ce are aceasta orchestra deosebit este placerea cu care membrii acesteia fac muzica si faptul ca le place sa munceasca. Au un entuziasm fenomenal si, indiferent de ce repertoriu abordam, rezultatul e întotdeauna foarte bun. Recent am scos un CD cu Simfonia I de Mahler, care s-a bucurat de recenzii favorabile. Ma bucur foarte tare ca reusesc sa dezvalui, alaturi de aceasta orchestra minunata, o noua perspectiva asupra creatiei lui Mahler.


Ce proiecte aveti, alaturi de Orchestra din Pittsburgh?

Vom sustine în curând un concert care o va avea ca solista pe Anne-Sophie Mutter la Carnegie Hall. Vom cânta si Simfonia I de Mahler acolo. Vom avea un turneu european, vom trece prin multe capitale si orase importante. Din pacate, Bucurestiul nu se numara printre ele, desi mi-ar placea sa cântam si aici. Între orasele pe care le vom vizita se numara însa Viena, Praga, Budapesta, Paris, Frankfurt. Va fi deci un turneu destul de lung pentru o orchestra americana.


De asemenea, în mai 2010 veti sustine un concert la Musikfestspiele în Dresda. Ce asteptari aveti de la colaborarea cu Jan Vogler, care va interpreta Concertul pentru violoncel de Schumann?

Jan Vogler este un violoncelist minunat si cred ca va interpreta extraordinar acest concert de Schumann. Suntem atât de bucurosi sa putem cânta într-o cladire foarte frumoasa - Semperoper. Dresda este de asemenea unul dintre orasele germane cu o traditie muzicala veche si bogata. Suntem onorati, ca orchestra americana, sa avem ocazia sa participam la acest festival, mai ales alaturi de Jan Vogler, acest mare violoncelist al vremurilor noastre.


Cu ce alti solisti v-a facut o deosebita placere sa colaborati?

Lucram cu multi solisti minunati. Daca va uitati la ce avem planificat în aceasta stagiune veti observa pianisti de exceptie precum Yefim Bronfman, Emanuel Ax. Anul trecut, în concertul de deschidere l-am avut ca solist pe Lang Lang. Avem si violonisti exceptionali, Hilary Hahn, Anne-Sophie Mutter, Hans-Peter Zimmermann, Joshua Bell, Gil Shaham. Avem elita violonistilor aici, în familia noastra din Pittsburgh.


Ce muzica ati spune ca face parte din repertoriul dumneavostra ideal?

Dirijez si multa muzica contemporana. Nu pot face asta oriunde, însa, când am fost pentru prima oara în Pittsburgh am dirijat o lucrare în prima auditie mondiala - este vorba despre o lucrarea a compozitorului american de origine iraniana Reza Vali. Si când am revenit în Pittsburgh pentru a doua oara am dirijat premiera mondiala a Concertului pentru clarinet si orchestra de Alan Fletcher. Deci în cadrul celor doua vizite pe care le-am facut la Pittsburgh înainte sa fiu director artistic, am cântat premiere mondiale ale unor lucrari contemporane.

Mi se pare de asemenea important sa am grija de compozitorii care vin din Viena, din Austria, tara în care m-am nascut. Ma refer, desigur, la Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Bruckner, Mahler. Acestia constituie repertoriul meu de baza, dar asta nu înseamna ca nu dirijez si muzica secolului XX. În aprilie voi dirija Stravinski - Sacre du printemps.


Exista cumva vreo lucrare pe care v-ati dorit poate dintotdeauna s-o dirijati, dar nu ati avut ocazia?

Sunt multe lucrari pe care as vrea sa le dirijez. Avem, desigur, un repertoriu cu mii de piese pe care probabil nu le vom putea cânta niciodata. Dar mi-ar placea sa pot dirija Simfonia a 8-a de Mahler, ceea ce nu am facut pâna acum.


La final, ati dori sa le transmiteti ceva ascultatorilor nostri?

Vreau doar sa-i salut pe toti iubitorii de muzica clasica. România are solisti extraordinari, în mod deosebit Radu Lupu, pe care l-am invitat si la Stuttgart. Este un prieten extraordinar si ma bucur ca mai are înca o legatura strânsa cu România. Înca o data toate cele bune si salutari iubitorilor de muzica clasica din România.


Interviu realizat de Andra Ivanescu