Interviu cu Flavius Boncea, purtatorul de cuvânt al Primariei Timisoara

În anul 2021, România va avea din nou dreptul de a desemna un oras în calitate de Capitala Culturala Europeana. În competitia pe care Ministerul Culturii a organizat-o în vederea stabilirii orasului care va purta acest titlu peste 11 ani s-a înscris si Timisoara, unul dintre cele mai "cosmopolite" orase din vestul tarii noastre; în acest context, purtatorul de cuvânt al Primariei Timisoara, Flavius Boncea, ne-a oferit câteva raspunsuri.


Care sunt avantajele orasului de pe Bega în raport cu alte orase candidate?

Timisoara este un oras multicultural, multietnic, un oras cu un patrimoniu arhitectonic si o viata culturala extrem de bogate, care cred ca ne recomanda pentru un astfel de titlu.


Ministerul Culturii va organiza un concurs pentru a stabili ce oras va deveni Capitala Culturala Europeana în 2021. Ce criterii considerati ca stau la baza alegerii unui oras în aceasta calitate?

Asteptam ca Ministerul Culturii sa anunte competitia în vederea desemnarii orasului din România care va fi Capitala Culturala Europeana în 2021 si bineînteles ca vom depune o aplicatie în conformitate cu cerintele Uniunii Europene pentru acordarea acestui titlu.


Este adevarat ca titlul de Capitala Culturala Europeana presupune si parteneriatul cu un alt oras având acelasi statut?

Nu este vorba neaparat despre un parteneriat - este o decizie la care a ajuns Uniunea Europeana o data cu largirea ei: s-a ajuns la concluzia ca desemnarea unui singur oras ca si Capitala Culturala Europeana ar presupune trecerea unui timp prea îndelungat în parcurgerea acestui "traseu" de catre tarile Uniunii Europene, drept pentru care sunt alese anual doua sau chiar trei orase din tari diferite pentru a detine acest titlu. Bineînteles ca exista colaborari între aceste orase, însa nu este neaparat vorba despre un parteneriat.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc