Interviu cu Cornel Baicu, director de programe la Accademia di Romania

Compozitorul Horatiu Radulescu (foto), unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai curentului muzicii spectrale, este omagiat în 31 ianuarie 2010 în cadrul unui concert organizat de Accademia di Romania din Roma. Horatiu Radulescu a studiat la Conservatorul din Bucuresti, iar apoi s-a stabilit în Franta, locuind mai târziu si în Elvetia si Germania, iar opusurile sale au fost interpretate înca din anii '70 la festivalurile de muzica contemporana din întreaga lume. Am vrut sa aflam mai multe despre evenimentul propus de institutia din Roma si am stat de vorba cu directorul de programe al Accademiei, domnul Cornel Baicu.


Accademia di Romania din Roma îl omagiaza în 31 ianuarie 2010 pe compozitorul de origine româna Horatiu Radulescu. Care este prilejul cu care organizati acest eveniment?

Aici, la Roma, îsi are sediul Fundatia Scelsi, care are cea mai mare contributie în ceea ce priveste organizarea acestui concert omagial. As dori sa adaug ca Fundatia se afla în contact cu familia defunctului compozitor disparut dintre noi în urma cu 2 ani. Acest concert îi este dedicat în special lui Horatiu Radulescu, dar nu numai lui; se regasesc pe afis si numele altor compozitori de muzica spectrala, care se bucura de popularitate aici, în Italia, în ciuda caracterului ei particular. Este vorba despre Tristan Murail, Claude Vivier si Costin Miereanu. Creatiile acestor patru compozitori vor fi prezentate în manifestarea de duminica, aici, la Accademia di Romania din Roma.

Horatiu Radulescu este cunoscut în cercurile de specialitate si trebuie sa subliniez ca acest gen de muzica este destul de particular si se adreseaza initiatilor. Nu vrem neaparat sa facem o manifestare elitista din acest concert, însa, având în vedere importanta compozitorului, simpatia de care s-a bucurat în timpul vietii si gradul înalt de cunoastere de care se bucura dupa moarte, cred ca este un omagiu meritat, binevenit, iar noi suntem fericiti ca putem gazdui acesta manifestare.


Interpretii care or sa evolueze în cadrul acestui concert sunt italieni; sunt acesti doi muzicieni specializati în interpretarea muzicii contemporane, a muzicii noi?

Exact. Este vorba despre Maurizio Barbetti - la viola da gamba - si Francesco Cuoghi - la chitara si live electronics. Acesta din urma este, de fapt, sufletul si motorul acestei manifestari, este si membru al Fundatiei Scelsi. Francesco Cuoghi a luat legatura cu noi si ne-a cerut colaborarea în acest sens si sigur ca am acceptat imediat si ne bucura faptul ca putem gazdui evenimentul. Cei doi instrumentisti sunt cunoscuti în Italia si promotori ferventi ai acestui gen de muzica.

Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu