Interviu cu Redactorul-Sef Al Revistei Online "Resmusica", Pierre Jean Tribot - Premiile Midem 2010

Cum s-a nascut ideea de a acorda, în cadrul ceremoniei MIDEM, doua premii speciale cu prilejul Anului Chopin si de ce v-ati oprit asupra înregistrarillor lui Dinu Lipatti, respectiv a celor lui Nikolai Demidenko?

S-a pornit de la ideea Institutului Chopin din Varsovia care, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nasterea compozitorului, a dorit sa poata acorda, cu colaborarea juriului MIDEM, premii pentru cele mai importante înregistrari Chopin. Au existat doua categorii: "cele mai bune înregistrari ale tuturor timpurilor", în care au detinut întâietatea înregistrarile realizate de Dinu Lipatti, si "cele mai bune înregistrari recente", premiu ce a mers catre imprimarile lui Nikolai Demidenko. A fost o initiativa exceptionala pentru un eveniment exceptional. Este prima data când juriului Premiilor MIDEM se apleaca asupra unei probleme de asemenea tip.


Ati fost unul dintre sustinatorii înregistrarilor lui Dinu Lipatti?

Da. Trebuie sa spun ca este extrem de dificil de a alege între înregistrarile recente, ca si între cele istorice si de a acorda un singur premiu. Comitetul Premiilor MIDEM a ales zece înregistrari, printre care au figurat cele ale lui Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Maurizio Pollini, Martha Argerich si asupra carora a trebuit sa ne pronuntam. Fara îndoiala ca înregistrarile lui Dinu Lipatti sunt cele mai fabuloase din întreaga istorie a discului si este absolut normal sa fie recompensate cu ocazia Premiilor Chopin.


Daca ar trebui sa faceti un clasament personal al celor mai bune înregistrari Chopin ale tuturor timpurilor, ce interpreti ar ocupa primele trei pozitii?

Este foarte, foarte dificil. Cred ca Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein si, cu siguranta, Martha Argerich. Acesta este clasamentul meu personal.


Pe lista câstigatorilor acestui an figureaza numele unui alt mare muzician român, Sergiu Celibidache, ca subiect al unui documentar realizat de regizorul german Jan Schmidt Garré. Care a fost motivatia juriului cu privire la acest premiu?

Aici vorbim despre o categorie obisnuita, pentru ca Premiile MIDEM recompenseaza si cele mai bune realizari pe suport DVD si acest documentar despre Celibidache este cu adevarat extraordinar, vorbind despre o personalitate cu adevarat exceptionala a muzicii clasice, un monument al interpretarii din secolul 20. Documentarul reda demersul interpretativ al sefului de orchestra. Si din acest motiv s-a considerat ca merita premiul anual la categoria "Cel mai bun documentar DVD".

Interviu realizat de Monica Isacescu