Festivalul George Enescu - interviu cu pianistul Rudolf Buchbinder

Seria Mari orchestre ale lumii
10 septembrie, ora 19.30, Sala Mare a Palatului


Serghei Rahmaninov este un compozitor a carui creatie am asociat-o adesea cu repertoriul artistic al pianistului Rudolf Buchbinder,


Dupa parerea mea Rahmaninov este un compozitor "clasic" asa cum sunt Bach, Mozart, Brahms sau Gershwin. Nu exista pentru mine nici o deosebire între ei în ceea ce priveste importanta sau însemnatatea lor. Iar ceea ce reprezinta Rahmaninov cu predilectie în toata aceasta pleiada, el este maestrul variatiunilor. Cred ca Variatiunile pe o tema de Paganini sunt poate dintre cele mai bune creatii ale acestui gen; pe lânga Variatiunile Goldberg ale lui Bach, Variatiunile pe o tema de Diabelli de Beethoven, aceste Variatiuni de Rahmaninov sunt cu adevarat dintre cele mai însemnate în literatura genului.


Muzica lui George Enescu va este familiara?

Bineînteles.


Si aveti în repertoriu si creatii ale maestrului?

Chiar de foarte mult timp. Retin însa cu deosebire repertoriul simfonic pe care l-am ascultat cu mare placere în cadrul festivalului al carui director artistic sunt (Festivalul din Grafenegg - Austria). Consider ca George Enescu este un compozitor vizionar.


Pe scena Festivalului George Enescu va veti afla în compania unei orchestre franceze si sub bagheta lui Dmitri Kitajenko. Ati mai colaborat cu ei?

Foarte adesea. Am lucrat împreuna un repertoriu Rahmaninov - Paganini si din nou vom aborda aceasta combinatie pentru publicul din România la Bucuresti, apoi la Praga, Hamburg, pentru ca de fiecare data când ne întâlnim maestrul îmi spune "Rudi, te rog, Rahmaninov-Paganini".


Cum va amintiti de vizita anterioara la Bucuresti?

Bucurestiul este pentru mine un oras la fel ca Tokyo, New York sau Viena. Nu fac nicio diferentiere. Publicul este acelasi în întreaga lume.


În activitatea artistica nu doar muzica se numara printre interesele dv. Combinatiile de literatura si muzica se numara adesea printre preocuparile dv. Cum realizati aceste lucruri?

Am realizat diferite serate, cum este cea în compania lui Klaus Maria Brand, actorul, o seara de literatura si muzica sub forma de prezentare. Nu sunt proiecte extrem de complexe dar cred ca este o adevarata provocare sa alegi sa confrunti aceste doua arte. As avea si eu o întrebare pentru dv. Ati vazut noul meu site de pe internet? Pe acest site sunt incluse informatiile complete despre toate aceste proiecte ale mele. Puteti accesa www.buchbinder.net . Este cel mai complet site care se refera la activitatea pianistului Rudolf Buchbinder.


Interviu realizat de Veronica Orha Canelea