Înapoi la: Emisiuni

Vitralii cu Ioana Marghita

Nu vă lăsaţi înşelaţi de sonoritatea poate religioasă pe care o are în conştiinţa multora cuvântul "vitraliu". Vă propun să treceţi peste această obişnuinţă şi să priviţi dincolo de ea, de exemplu la reflexele pe care le transmit în lumina soarelui diferitele bucăţi de sticlă colorată sau la jocul permanent surprinzător al tonurilor.

Aceasta este lentila prin care vom privi succesiv istoria muzicală a diferitelor culturi europene, încercând să extragem din acest puzzle colorat reperele care alcătuiesc amprenta, profilul fiecăreia în parte. Prin muzică, oglinda sonoră a timpului său, vom avea acces şi la pulsul interior al societăţii în mijlocul căreia a fost creată, indiferent că vorbim despre Evul Mediu sau anii 70`.

Iar de la nivelul societăţii, cu preferinţele, sensibilităţile sau idiosincrasiile sale vom înţelege poate mai uşor de ce, cum şi în ce fel au apărut şi s-au dezvoltat anumite genuri sonore, cum de unii compozitori atât de iubiţi acum erau repudiaţi în epoca lor sau care a fost motivul pentru care au ieşit scântei şi scandaluri la premiera unor lucrări devenite între timp clasice şi a căror sonoritate nu pare în prezent deloc agresivă.

Vitralii: în fiecare marţi de la ora 19,00.
Ioana Marghita