ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: Emisiuni

Sous le ciel de Paris cu Anca Ioana Andriescu

Un generic care preia titlul unui film francez din 1951, în care Jean Bretonniere interpreta un cântec de Hubert Giraud a cărui celebritate s-a păstrat peste decenii, devenind o cunoscută chansonetă intrată în repertoriul celebrei Edith Piaf, apoi Juliette Greco și Yves Montand; un refren pe care mulți l-au identificat cu un simbol al Parisului și chiar al Franței.

Sub cerul parizian s-au perindat mari artiști de-a lungul timpului, printre ei și mulți muzicieni care au cântat, au dirijat, au compus, s-au format sau au predat discipolilor lor, care au pornit în carieră, și-au confirmat valoarea și au cucerit faima pe scenele acestei citadele culturale europene - un veritabil oraș lumină pentru multă vreme. Multe dintre paginile de notorietate ale creației muzicale franceze au fost plămădite aici, altele au răsunat pentru prima dată în fața publicului, au cucerit interpreții de pretutindeni - și, firesc, și pe cei din România.

Un spațiu care a iradiat literalmente în peisajul european, fiind considerat un focar al cunoașterii și perfecționării artistice, dar și al recunoașterii la nivel internațional. Așa s-a întâmplat că și mulți muzicieni români și-au îndreptat pașii spre Paris în diferite etape ale devenirii lor artistice, au fost prezenți pe scenele din capitala Franței, au efectuat înregistrări, au colaborat cu artiștii de acolo.

Aspecte ale diferitelor tipuri de relaționare a muzicienilor români cu universul francez încearcă să surprindă această serie de emisiuni sub genericul Sous le ciel de Paris, programată în fiecare joi seară (și reluată sâmbăta, de la 16,30).

Un prilej de a descoperi sau de a relua la Radio România Muzical:

  • muzică franceză în versiuni românești, întâlniri ale interpreților români și francezi, documente sonore sau noutăți...
  • generații diferite care au trăit experiența întâlnirii directe cu peisajul cultural francez sau - măcar - cu muzica creatorilor care au activat în orașul de pe malurile Senei.
  • amintiri, gânduri, mărturii rostite în cuvinte și sunet ale unora dintre cei pe care înregistrările muzicale îi aduc în prim plan.
Anca Ioana Andriescu